Google+ Followers

Tuesday, 15 September 2015

RUMAWIP yang dijual pada harga diskaun tidak boleh diniaga semula dalam tempoh 10 tahun

Lokasi : Pusat Latihana DBKL, Bandar Tun Razak, Cheras

Acara : Majlis Pelancaran dan Sesi Pengundian Projek RUMAWIP Residensi RazakMas

Tarikh : 14/9/2015RESIDENSI RAZAKMAS, RUMAWIP PERTAMA PADA HARGA RM198,000.00 DI WP KUALA LUMPUR

Kuala Lumpur, 14 September 2015 - YB Datuk Seri Utama Tengku Adnan Bin Tengku Mansor menyempurnakan Majlis Pelancaran dan Sesi Pengundian Projek RUMAWIP Residensi RazakMas di sini. Projek ini merupakan projek di bawah Dasar RUMAWIP yang dilaksanakan secara usaha sama antara Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan Syarikat Aset Kayamas Sdn Bhd dalam membangunkan rumah mampu milik pada harga di bawah RM200,000.00 kepada rakyat khususnya yang berpendapatan rendah dan sederhana.

2. Sejumlah 427 unit pangsapuri ditawarkan oleh Residensi Razakmas dengan keluasan 800 kaki persegi pada harga RM198,000.00 seunit. Projek ini merangkumi 1 blok pangsapuri setinggi 41 tingkat terdiri daripada 13 unit dalam setiap tingkat manakala setiap unit akan dilengkapi dengan 3 bilik tidur dan 2 bilik air.

3. Dibangunkan di atas sebidang tanah milik DBKL seluas 1.33 ekar, lokasinya yang strategik di Bandar Tun Razak, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dilengkapi dengan pelbagai kemudahan awam berhampiran seperti masjid, sekolah, Institut Latihan, bank-bank perdagangan, Taman Tasik Permaisuri, Pusat Perubatan UKM, Stadium Bola Sepak Kuala Lumpur, LRT, komuter, kedai-kedai serbaneka dan pelbagai lagi kemudahan yang ada. Selain itu, projek ini juga menyediakan kemudahan sosial kepada penghuninya seperti dewan serbaguna, surau, taman permainan kanak-kanak dan kedai yang dijangka akan meningkatkan lagi nilai hartanah kawasan tersebut kelak.

4. Projek ini merupakan sebahagian daripada inisiatif kerajaan menyasarkan pembangunan sebanyak 80,000 unit rumah di seluruh Wilayah Persekutuan dalam tempoh 5 tahun ini. Setiap projek RUMAWIP yang dibina di bawah Dasar RUMAWIP adalah tertakluk kepada sekatan moratorium selama 10 tahun yang mana setiap unit yang dibeli tidak boleh dijual kepada pihak lain sebelum tamat tempoh 10 tahun moratorium tersebut.

5. Melalui pelaksanaan RUMAWIP ini akan memberikan kelebihan kepada penduduk setempat di Wilayah Persekutuan untuk memiliki rumah sendiri terutamanya di kawasan bandar. Penduduk mempunyai peluang yang tinggi untuk mendapatkan rumah kerana sasaran utama adalah untuk golongan berpendapatan rendah dan sederhana. Kerajaan Malaysia melalui Kementerian Wilayah Persekutuan akan memastikan projek rumah mampu milik berjalan lancar di samping berusaha ke arah membantu menjayakan pembinaan rumah tersebut bagi mencapai sasaran Kerajaan dengan kerjasama dari pemaju dan pelbagai pihak yang lain.


1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 10
11
 12
 13
 14
 15
 16
 17
 18
19
 20
 21