Tuesday 23 September 2014

PRK N.01 - Rakyat Kelantan terdedah kepada kencing manis

Lokasi : Kg Geting, Tumpat, Kelantan

Acara : Program Sentuhan Yayasan Kebajikan Negara

Tarikh : 22/9/2014Seperti di Sg Limau, Kedah, antara penyakit merbahaya yang sangat biasa dialami oleh masyarakat kampong ialah penyakit kencing manis. Faktor kemiskinan menyebabkan penyakit tersebut tidak dirawat pada peringkat awal sehingga menyebabkan ianya menjadi kronik bagi kebanyakan pesakit. Ada yang menjadi buta dan ada yang terpaksa dipotong anggota badan yang telah reput.

Di Kelantan nasi merupakan pilihan utama untuk sarapan pagi, tengah hari dan makan malam. Malah orang Kelantan makan nasi tak kira masa, nasi berlauk, nasi dagang dan nasi kerabu dijual dimerata tempat menjual makanan. Menambah burukan lagi ... kebanyakkan makanan harian orang Kelantan manis-manis belaka


1~2  Lawatan ke rumah dua beradik yang buta penglihatan
 2
 3  Lawatan ke rumah Puan Lah dan suami beliau yang baru kehilangan sebelah kaki dua bulan lalu akibat penyakit kencing manis. Puan Lah sendiri mempunyai masalah pendengaran dan menggunakan alat bantuan pendengaran yang telah diuruskan oleh arwah Datuk Norzahidi. Puan Lah mempunyai 3 anak dari perkahwinan terdahulu manakala suami beliau mempunyai 7 orang anak dari isteri yang pertama.
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
 11
 12  Izat Bukhary, Shahrizat Jalil & Hj Mat Razi Mat Ail


1 comment:

  1. Tapi bila gula naik gomen gak yg kene maki...siann gomen..

    Padahal gula guna sekampit jaa sblan..... naik 20 sen pon apa laa sgnt...

    Yg kene potong kaki ni mau2... 2-3 kampit sbln...

    Kurangkan gula dlm minuman... tambah gula dlm senyuman...


    ReplyDelete