Monday, 1 November 2021

Produk melawan Covid-19 terlebih laris - Syarikat MLM tidak mampu penuhi permintaan dan menganiaya ahli-ahli berdaftar - kes akan diadu kepada KPDNHEP

Acara : Sidang media berkaitan salah guna kuasa pengurusan syarikat MLM dan penganiayaan kepada ahli-ahli berdaftar dengan Syarikat E & F Essentials Sdn BHd

Lokasi : Pejabat PPKPMM, Taman Mestika, Cheras 56100 Kuala Lumpur

Tarikh : 1/11/2021


         Pihak PPKPMM memandang serius mengenai aduan yang telah diterima daripada pihak pengadu yang menjadi ajen dan ahli didalam sebuah syarikat perniagaan jualan lansung, SYARIKAT E & F ESSENTIALS SDN BHD dimana pihak PPKPMM dapati banyak salah laku guna kuasa pengurusan serta penganiayaan terhadap ahli-ahli termasuk komisen yang tidak berbayar, menutup akaun ahli dengan sesuka hati tanpa sebab yang munasabah dan lain-lain lagi. 

 


__________________________________________________________________________________________________________

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20


6 comments:

 1. Saudara dan saudari yang mencintai Dharma
  Biar saya ceritakan sejarah tentang SAMNAK SAMBODHI, TAMAN DESA JAYA, KEPONG, KUALA LUMPUR. Kali terakhir kami menjadi ahli kuil tetapi kini kami berjauhan kerana kini Ahli Jawatankuasa amat berbangga dengan aktiviti dan tugas kuil.
  Sebaliknya, presiden kuil sekarang ialah YIP KUM FOOK dan anaknya YIP JIUN HANN. Anaknya selalu berkata kepada para penganut: KUIL INI ADALAH KUIL BAPA SAYA. Atau ayah saya punnya harta …kami semua diam, kerana Kami tahu kuil ini dari mana asalnya...
  Kini AHLI JAWATANKUASA kuil adalah satu-satunya kumpulan mereka sahaja. Orang lain tidak boleh menyertai sebagai ahli dan menggunakan sami Myanmar hanya untuk perkhidmatan dan berkat. Hanya sami Myanmar sahaja yang sangat fikiran cerdik (Semua sami dari Myanmar berpangkat DR atau PH. D), tetapi penganut di sini sangat keliru kerana penganut Buddha di sini tidak pernah mendengar nama itu (gelaran).
  Jika kita faham ajaran Buddha yang mencipta KARMA BURUK. akan menerima apa yang telah dilakukan
  oleh Jawatankuasa sebelumnya
  Samnak Sambodhi, Desa Jaya, Kepong, KL

  ReplyDelete
 2. DENDA RM40,000 PALSUKAN TANDATANGAN [METROTV]

  Jurutera didenda RM40,000 palsu tandatangan berhubung pembinaan bangle

  KUALA LUMPUR: Seorang jurutera sebuah syarikat perunding pembinaan didenda RM40,000 oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini selepas mengaku bersalah atas pertuduhan memalsukan tandatangan pada sebuah dokumen berhubung cadangan pembinaan sebuah banglo.

  Hakim Azura Alwi menjatuhkan hukuman itu ke atas Toh Hwee Sheng, 46, dan memerintahkannya dipenjara enam bulan jika gagal membayar denda itu.

  Toh didakwa dengan curangnya menggunakan suatu dokumen sebagai tulen iaitu sebuah buku ‘Structure Design Calculation’ bertarikh 2 Ogos 2014 berhubung kiraan dan pelan struktur bagi cadangan membina sebuah banglo dua setengah tingkat di atas Lot PT 1, No 1, Jalan 5, Selayang Baru, Mukim Batu, Gombak, Selangor daripada Lieng Consult kepada Datuk Yip Kum Fook iaitu pemilik tanah yang mempunyai sebab untuk mempercayai dokumen itu adalah palsu.

  Tertuduh didakwa melakukan kesalahan itu antara 2 hingga 12 Ogos 2014, di No 2A & B, Jalan 53, Desa Jaya Kepong di sini, mengikut Seksyen 471 Kanun Keseksaan yang boleh dihukum di bawah Seksyen 465 kanun sama yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya.

  Pegawai Pendakwa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Mohd Aliff Shaharuzaman memohon hukuman setimpal bagi memberi pengajaran kepada tertuduh kerana amalan pemalsuan dan meniru tandatangan pemilik syarikat adalah kesalahan serius dan menjadi barah dalam masyarakat jika tidak ditangani.

  Tertuduh yang tidak diwakili peguam merayu hukuman denda dikenakan ke atasnya dengan jumlah yang minimum kerana dia mempunyai tanggungan termasuk ibu yang berumur 76 tahun.

  “Ini adalah kesalahan pertama dan saya tiada rekod jenayah. Saya amat kesal dan insaf atas kesalahan ini dan berjanji tidak akan mengulanginya lagi, jadi saya mohon hukuman denda minimum tanpa hukuman penjara,” katanya.

  Mengikut fakta kes, pada 2013, Yip Kum Fook iaitu bekas Ahli Majlis Perbandaran Selayang mengarahkan syarikat tertuduh bekerja iaitu Lieng Consult menyediakan Borang A, Kiraan Struktur dan Pelan Struktur bagi cadangan membina sebuah banglo dua setengah tingkat di atas lot tersebut, namun penyediaan dokumen itu tanpa pengetahuan Lieng Wei Ming selaku pemilik syarikat.

  Lieng memaklumkan semua dokumen itu tidak dikeluarkan oleh syarikatnya dan mengesahkan tandatangan pada dokumen itu juga bukan miliknya.

  Selain itu, tertuduh juga menerima wang RM10,000 daripada Yip atas pembayaran kerja yang dilakukan iaitu menyediakan semua dokumen itu dan hasil semakan Bahagian Forensik SPRM mengesahkan tandatangan pada dokumen ‘Structure Design Calculation’ adalah berbeza dengan spesimen tandatangan diambil daripada Lieng. -Bernama

  Kerajaan Malaysia akan memeriksa Yip Kum Fook (peguam dan presiden Samnak Sambodhi atau persatuan Buddha, Taman Desa Jaya, kepong) kerana peguam ini menipu orang di mana-mana......Yip Kum Fook & Associates, Kuala Lumpur... No. 2A & B, Jalan 53, Desa Jaya, Kepong, 52100, Kuala Lumpur, WP Kuala Lumpur

  ReplyDelete
 3. Kami memaklumkan semua orang di Malaysia dan Indonesia untuk mengetahui tentang tabiat moral Yip Kum Fook, lelaki ini menipu ramai orang dan di mana-mana sahaja di Malaysia

  Sebagai contoh, dia berbohong kepada abang iparnya (Encik Low) tentang menjual beberapa hartanah tetapi Encik Yip ini mengambil semua wang, tidak memberi Encik Low satu sen, Encik Low perlu menangis mengenainya.

  Juga tentang Encik Lim, Yip Kum Fook menjual beberapa tanah kepada Encik Lim dan kedua-duanya bersetuju tentang penjual dan pembeli tetapi Yip membawa Lim untuk melihat tanah itu tetapi tiada tanah di sana, lepas Encik Lim melantik peguam untuk menyaman dan Yip mengembalikan semua Duit Encik Lim

  Baru-baru ini bersama En. Ten untuk mahkamah tentang pembinaan rumah syarikat, Yip Kum Fook sangat teruk dan sangat jahat

  Dan hari ini ramai yang tahu tentang Yip Kum Fook lakukan dan dia juga presiden KUIL BUDDHA SAMNAK SAMBODHI, Taman Desa Jaya, Kepong, Kuala Lumpur...juga rakyat Indonesia juga perlu mengambil berat tentang Yip Kum Fook kerana menantunya adalah Indonesia (isteri Yip Juin Hann)

  dikongsi olih Ng(Ah Chong)

  ReplyDelete
 4. SHAH ALAM: Five men, including four brothers charged with polluting Sungai Gong in Rawang have been released on bail by the Shah Alam High Court.

  Yip Kok Wai, 53; Yip Kok Mun, 58; Yip Kok Kuin, 50, Yip Kok Wong, 60 and Yip Kum Fook, 66( Yip kum fook is president of SAMNAK SAMBODHI BUDDHST TEMPLE) – directors of a machinery repair company – and workshop manager Ho Voon Leong, 59, were released yesterday on a RM400,000 bail each, with one surety, by Judicial Commissioner Norsharidah Awang.

  The five had been charged with dumping hazardous materials into Sungai Gong, which had resulted in sudden water cuts in Selangor for several days as the water was too contaminated for treatment plants to process.

  The five appeared before Norsharidah after she allowed their review application against an earlier decision by the Sessions Court to deny them bail.

  Norsharidah also ordered the men to surrender their passports to the court.

  Although they were allowed bail, Norsharidah held in her judgment that she had taken into account the gravity of the alleged offence, as well as the danger if the crime was repeated.

  She also said she had taken into account the health conditions of the accused persons.

  “This is a serious case which caught the public eye, so the court allows all the accused to be released on bail of RM400,000 each with one surety, besides the additional condition for them to surrender their passports to the court, and if any offence is committed during this duration, the court will rescind the bail,’’ said Norsharidah.

  On Sept 17, all five men had filed the review application against the Selayang Sessions Court’s decision to deny them bail.

  They were earlier slapped with two charges at the Selayang Sessions Court on Sept 15.

  The men were first charged under Section 430 of the Penal Code with causing mischief by injury to irrigation works near the Yip Chee Seng & Sons Sdn Bhd workshop at Lot 4219, Jalan Batu Arang, Kg Sungai Dua, Rawang between Sept 2 and 3 that led to serious water pollution in Sungai Gong.

  They were also charged under Section 25 (1) of the Environmental Quality Act 1974 with discharging scheduled waste without a licence into the environment, leading to pollution.

  The accused claimed trial to both charges.

  They face a jail sentence of not less than five years and not more than 30 years, or a fine, or both, under Section 430 of the Penal Code and face a fine not exceeding RM100,000, or a jail sentence not exceeding five years, or both, under Section 25 (1) of the Environ-mental Quality Act 1974.

  In submission, counsel for the accused Datuk Akberdin Abdul Kader said bail should be allowed as there was no evidence that indicated the accused would abscond or interfere with witnesses.

  DPP Mohd Asnawi Abu Hanipah argued that even though the court had the discretion to allow bail, it should consider the gravity of the case which resulted in 1.2 million consumers being affected during the water disruption.

  Join our Telegram channel to get our Evening Alerts and breaking news highlights

  ReplyDelete
 5. Orang yang baik hati dalam Dharma
  Saya ingin menggunakan bahasa ini untuk menyebarkan pengalaman pahit yang sebenarnya berlaku dalam Persatuan Penganut Buddha, SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE
  Saya membenci presiden MCA Bahagian Gombak (Yip Kum Fook) dan Presiden Persatuan Paderi Buddha (Yip Kum Fook) kerana mereka menggunakan kaedah keji dan angkuh untuk memimpin sekumpulan orang dari tempat lain. memprovokasi dan memijak keramat Tanpa alasan munasabah untuk memanggil polis menahan seorang sami dan sami-sami lain sehingga dia dihina oleh penganut Buddha.
  Saya dengan ini bertanya, apakah dosa berat yang dilakukan oleh Peguam Yip Kum Fook sehingga Encik Yip Kum Fook ini, melalui peguam atau penjenayah, memanggil polis untuk memenjarakan rahib seperti beliau?
  Saya dating dari Pulau Pinang Saya berehat sementara di Persatuan Buddha(Samnak suriyo) untuk Persekutuan untuk belajar dan mempelajari amalan Dharma semasa di kuil, saya tidak tahan dengan tingkah laku peguam Yip Kum Fook. Sikap anda yang tidak sopan, angkuh, buruk dan sempurna terhadap kepala biara kuil.
  Kerana saya bercakap beberapa perkataan tentang kelakuan awak dengan awak. Jadi anda menggunakan kaedah yang kotor. Ini adalah untuk mencederakan sami-sami. Ia tidak boleh diterima dan contoh yang sangat buruk.
  untuk pengetua Jika pelajarnya dan pelajarnya melakukan kesalahan Polis terpaksa berjumpa dengan pengetua. cuba fahami keadaan sebenar sebelum pihak polis mengambil sebarang tindakan. Ini adalah amalan biasa.
  Malangnya, peguam Yip Kum Fook yang sendiri merupakan seorang peguam memilih untuk berbuat demikian.
  Jika tidak, dia tidak mengikut ajaran agama Buddha dan tidak menghormati semangat agama Buddha semata-mata untuk menunjukkan bahawa dia adalah Presiden Bahagian Sukarelawan Gombak yang berkuasa dan Presiden Persatuan Buddha atau SAMNAK SURIYO BUDDHIST TEMPLE. Dia menyeru polis untuk menahan sami itu untuk mengetahui motifnya.
  Amat bertuah kerana hakikat bahawa agama adalah perkara yang sensitif. Malah polis Melayu memahami dan menghormati agama, budaya dan adat resam masyarakat lain sehingga tidak tergesa-gesa untuk mengambil tindakan. Jika tidak, akibatnya akan menjadi bencana.
  Saya boleh faham mengapa peguam Yip Kum Fook marah dan terbakar(TERPANAS). Sebab utama adalah seperti berikut. Abbot Persatuan Buddha. Dia menjadi abbot selama 20 tahun. Beliau adalah seorang arkitek dan memainkan peranan penting dalam mengumpul dana untuk orang ramai membina kuil.
  Abbas panik apabila mendapati lelaki baru sepertinya, Yip Kum Fook, seorang peguam; Pengerusi MCA Gombak tidak terlibat dalam perbincangan itu. Ucapannya dihiasi indah dengan kemanusiaan, budi pekerti dan akhlak.
  tetapi dalam praktiknya Dia cenderung untuk menyamakan golongan terpinggir dan menghalau mereka yang bertentang mata dengannya. Lembaga kuil bukannya kebanyakan saudara-maranya. Lebih-lebih lagi, dana kuil tidak diuruskan secara telus. Akhirnya, motif sebenar beliau adalah untuk menjadikan tanah suci dan murni menjadi batu nisan politik dan asas politik. dan dari tempat ibadat sebagai harta persendirian
  Abbas sangat menyedari apa yang telah berlaku. tetapi demi menjaga kesihatan semua kuil Dia memberi nasihat niat baik peguam Yip Kum Fook. Tetapi nasihat itu tidak diterima dengan baik. Ini menyebabkan peguam Yib Khum Fook tidak berpuas hati. gelisah dan melarikan diri seperti orang gila dan bukannya mendengar nasihat Sebaliknya, dia menggunakan setiap peluang untuk mencipta masalah dan menganiaya abbas dan sami agar tidak tinggal dan meninggalkan kuil lagi.
  Peguam Yip Kum Fook dan pengerusi MCA Gombak, dengan reka bentuk penjahat yang jelas dan gaya licik diketahui semua orang... Kata-kata manis anda boleh menipu dan menipu sesetengah orang pada masa-masa tertentu. Tetapi anda tidak boleh melakukannya sepanjang masa. Nasib agama Buddha pasti akan berlaku.
  Akhir sekali, saya ingin mengambil kesempatan ini untuk memberkati anda. Minta peguam Yip Kum Fook bangun dan buka mata dengan kebenaran. Bertaubatlah sebelum terlambat, berbuat baik, menjauhi kemungkaran.
  Dhamma anda
  Ven. Phra Piyathammo

  ReplyDelete