Google+ Followers

Sunday, 12 October 2014

Ulil Abshar di larang masuk tetapi apa tindakan keatas penganjur ?

Entri awal 

1. Gerakan Liberalisme cuba menyelinap masuk diberi tentangan


2. Ulil Abshar sesat lagi menyesatkan wajib diusir keluar


3. Liberalisma dan pluralisma sesat dan lebih bahaya dari ArqamFile pic..
Ulil Abshar di larang ke Malaysia

Oleh MD AZRIN ROSLY

pengarang@utusan.com.my


KUCHING 11 Okt. - Tokoh liberal melampau dari Indonesia, Dr. Ulil Abshar Abdalla yang sebelum ini dijadual akan menghadiri satu diskusi di ibu negara, dilarang memasuki negara ini.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, arahan tersebut telah dikeluarkan kepada Jabatan Imigresen semalam bagi menghalang Ulil Abshar yang dijadual menyertai program tersebut pada 18 Oktober ini.

"Ulil Abshar mendapat jemputan daripada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di negara yang kehadirannya mengundang protes orang ramai.

"Sekiranya dibenarkan dia berceramah dan hadir beberapa program di sini, ia akan merosakkan akidah dan pegangan kita sebagai Ahlul Sunnah Wal Jamaah," katanya dalam sidang akhbar selepas menghadiri Majlis Penutup Seminar Keselamatan dan Ketenteraman Awam (Sekam) di sini hari ini.

Yang turut hadir, timbalan beliau, Datuk Seri Dr. Wan Junaidi Tuanku Jaafar; Ketua Setiausaha kementerian, Datuk Seri Mohamad Khalid Shariff dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Sebelum ini, beberapa pihak membuat laporan polis bagi membantah penganjuran diskusi meja bulat bertajuk `Tantangan Fundamentalisme Agama Abad Ini' pada 18 Oktober depan yang dianjurkan oleh Yayasan Gerakan Kesederhanaan Global (GMM) dan Islamic Renaissance Front.

Ahmad Zahid berkata, sekatan itu akan berkuat kuasa sehingga Ulil Abshar tidak mendatangkan bahaya dan polis akan bekerjasama dengan pihak berkuasa Indonesia bagi memantau perkembangan itu.

Sementara itu, beliau memberitahu, kerajaan juga tidak akan membenarkan 350 pengikut pemimpin Jemaah Islamiyah (JI), Abu Bakar Bashir yang akan dibebaskan dari penjara Indonesia tahun hadapan masuk ke negara ini.

Katanya, Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Jabatan Imigresen akan bekerjasama dengan pihak berkuasa Indonesia bagi menghalang kehadiran pengikut kumpulan itu.

© Utusan Melayu (M) Bhd Keputusan melarang Dr Ulil Abshar dari memasuki Malaysia telah dibuat, tetapi apa pula tindakan keatas penganjur ?