Sunday 21 June 2015

Pewaris Lincah akan meneruskan legasi Mahaguru Omardin

Lokasi : Kompleks Lincah Mahaguru Omardin, Taman Sunway, Batucaves, Kuala Lumpur

Acara : Penghormatan terakhir sebelum pengkebumian Almarhum Mahaguru Omardin

Tarikh : 20/6/2015


Mahaguru Seni Silat Lincah, Mahaguru Omardin Pendekar Negara telah kembali ke Rahmatullah pada jam 3.20 pagi ini setelah mengalami komplikasi akibat kanser tulang. Rakaman dibuat sebelum solat jenazah setelah ketibaan Tan Sri Muhyiddin Yassin. Saya difahamkan DS Najib Razak tiba di Kompleks Lincah dan sempat solat jenazah kali kedua sebelum beliau berlepas ke Pekan.

Ikuti rakaman temubual bersama Mahaguru Muda Silat Lincah, Datuk Megat Zulkarnaian mengenaisaat saat terakhir bersama Almarhum ayahanda beliau.

Video 1

Video 2 - Rais Yatim kehilangan seorang sahabat 

Video 3 - PESAKA akan terbitkan memoir Mahaguru Omardin

1
 2
 3
 4
Sultan Melaka juga turut hadir memberi penghormatan terakhir
 5
 6
Ismail Sabri
 7
Rais Yatim 
8
 9
Ali Rustam
 10

11
Rais Yatim
 12
Ali Rustam, Presiden PESAKA
 13
Abdul Rahman, Governor Pulau Pinang
 14
 15
16
 17
Muhyiddin Yassin
 18
Muhyiddin Yassin
 19
Muhyiddin Yassin & Abu Zahar Ujang
 20
 21
22
 23
 24
Khairy, Ali Rustam & Muhyiddin Yassin
 25
Khairy, Ali Rustam & Muhyiddin Yassin
 26
 27
 28
 29
 30
 31
 32
 33
34
 35
 36

5 comments:

 1. Meninggal Di Bula Mulia -Supaya ROH NYA diramati ALLAH

  ReplyDelete
 2. Legasi PENDEKAR SILAT kita, Allahyarham Mahaguru Omar Din sebenaqnya turun temurun dari zaman kegemilangan Allahyarham PENDEKAR-PENDEKAR SILAT gemilang BUMIPUTERA Islam/Melayu kita, termasuk dari zaman Allahyarham Pendekar Hang Tuah, Bapa-bapa Kemerdekaan kita spt. DYMM KESULTANAN Islam/Melayu kita spt. Almarhum-Almarhum Sultan Abdullah dan Raja Ismail serta para PENDEKAR baginda-baginda spt. Allahyarham-Allahyarham Tok Janggut, Dato’ Maharaja Lela, Ngah Ibrahim, Dato’ Sagor, Pandak Indut serta Sepuntum dan ramai lagi!

  Sgt. SEDIH setiap kali membaca kembali SEJARAH turun temurun TANAH MELAYU, pusaka nenek moyang berzaman kita ini - yg- semakin diLUPAkan jenerasi muda; apalagi dpt. pula mamat-Menteri 'Kebudayaan' yg. amat BIADAP pd. DYMM Kesultanan Islam/Melayu kita!

  Mcm. manalah si mamat amat-BONGKAK-Nazri-tak-sedaq-diri tu ni boleh jadi Menteri Pelancongan/Kebudayaan/Warisan pun aku tak paham! Kerana itu jugalah Kementerian Kesenian, Budaya dan Warisan patut diTUBUHkan kembali untuk berdiri sendiri, supaya dpt MEMBELA kembali warisan/budaya serta hak kita dgn. amat TEGAS - bukan diKUASAI sewenangnya di bawah Kem. Pelancongan ni!

  Nek Tempoyak.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saya setuju sangat dengan pandangan Nek Tempoyak mengenai peranan Menteri Kesenian , Budaya & Warisan dalm memertabatkan persilatan tanah air

   Delete
 3. Sultan melaka?

  ReplyDelete