Tuesday 3 March 2015

Siti Nurhaliza bertambah montok menjelang Muzika Nusantara

Lokasi : Bilek Nilam, Istana Budaya, Kuala Lumpur

Acara : Sidang media Muzika Nusantara

Tarikh : 3/3/2015SINOPSIS

MUZIKA NUSANTARA

Muzika Nusantara tercetus daripada persamaan budaya masyarakat Malaysia dan Indonesia untuk diangkat dalam persembahan  muzik dan puisi sebagai jalinan senibudaya dan warisan kepulauan Melayu.

Bertemakan "Senadi Dalam Seni" dengan menggabungkan keturunan Melayu yang berasal dari beberapa suku bangsa atau etnik seperti Jawa, Bugis, Mendaling, Batak, Minang, Boyan, Bengkulu, Kampar, Rao, Acheh dan Sunda.  Malaysia menampilkan persembahan Makyung dan Baba Nyonya.  Selain itu, kesenian dari Brunei Darussalam dan Singapura pula di dalam segment muzika tari dan lagu.

Kombinasi penyanyi-penyanyi dari seberang seperti Krisdayanti, Tegar dan senator rafli Kande akan bersama-sama Dato' Siti Nurhaliza dan Dwen dengan diiringi Orkestra Tradisional Malaysia (OTM), Istana Budaya.

Muzika Nusantara akan diadakan selama dua hari, 13 dan 14 Mac 2015 bertempat di Panggung Sari, Istana Budaya.


Video 1 - Persembahan Seni Budaya merapatkan hubungan etnik Nusantara


1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
9
 10
 11
 12
 13
 14
 15
16
 17


5 comments:

 1. Fuh... cair tengok Siti ni...

  ReplyDelete
 2. Makanan Dato' K tuuu...

  ReplyDelete
 3. Acara yg. amat bagus utk. MENYATUkan kaum BUMIPUTERA Islam/Melayu dari seluruh Nusantara/Alam Melayu - patut dibina UNIVERSITI & sebayak mungkin NGO-NGO ALAM ISLAM-MELAYU; demi mempertahankan warisan/hak pusaka nenek moyang Islam/Melayu kita dan biasiswa utk. pelajar miskin dari seluruh Alam Islam/Melayu yg. juga termasuk yg. makin tertindas dari Indonesia, Kampuchea, Thailand dan Filipina.

  Nek Tempoyak.

  ReplyDelete
 4. Jumpa kamu disana nanti Jinggo.

  Zah.

  ReplyDelete
 5. Lawa2 cik siti
  Bila perut nak berisi?
  Tok K tak pandai beri?
  Kasi aku, tahulah kasi

  ReplyDelete