Sunday, 30 May 2021

PUTRA mohon YDPA perkenan terma perlantikan JK Khas Bebas Darurat didedahkan kepada umum

KENYATAAN MEDIA PRESIDEN PARTI PUTRA

30hb Mei 2021 AHAD

JAWATAN KUASA KHAS BEBAS DARURAT 2021

1. Parti PUTRA turut bersetuju supaya di dedahkan kepada umum mengenai apakah TERMA DAN RUJUKAN PERLANTIKAN JAWATAN KUASA KHAS BEBAS DARURAT YANG BERJUMLAH 19 ORANG

2. Rakyat perlu di beritahu secara terperinci berapa kali kah Mesyuarat telah di adakan sejak ianya di tubuhkan, iaitu sebaik sebaik sahaja Darurat di isytiharkan. Apakah keputusan yang di buat telah di persembahkan kepada DYMM YDPA sebaik sahaja selesai setiap Mesyuarat. Pengurusi JK Bebas Darurat adalah Tun Ariffin Jaka bekas Ketua Hakim Negara bersama 2 wakil dari JK wajar di beri masa mengadap sebagaimana PM mengadap DYMM YDPA setiap minggu. Mungkin mesyuarat JK Bebas Darurat sekali sebulan maka Pengurusi JK Darurat wajar Mengadap DYMM YDPA sebulan sekali bagi memberi taklimat dan keputusan-ekputusan JK Bebas Darurat. Bukan sahaja melalui bertulis tapi juga di beri ruang untuk mengadap supaya DYMM YDPA tidak menerima lapuran dari pihak ke 2 atau lain-lain pihak.

3. Rakyat tidak tahu apakah "threshold" atau beberapa kriteria yang di tetapkan untuk penamatan darurat yang katakan sudah di buat olih JK bebas Darurat ini? RAKYAT PERLU TAHU.

4. JK Khas Bebas Darurat ini wajib bermesyuarat sebulan sekali atau lebih setiap bulan dan wajib telus kerana PUTRA di fahamkan setiap anggota JK Khas Bebas Darurat yng berjumlah 19 orang dibayar ELAUN TETAP BULANAN RM5 RIBU SETIAP ORANG DAN RM7OO  SETIAP KALI MESYUARAT.

5. Mungkin Elaun Pengerusi berbeza dan perbelanjaan urusetia. JK Khas Bebas Darurat ini adalah Ahli-ahli Parlimen yang sudah menerima elaun dan gaji bulanan walahpun Parlimen tidak bersidang. Kos GAJI dan Elaun Menteri-menteri termasuk Timbalan-timbalan Menteri, yang saiz nya terbesar dalam dunia, walaupun rakyat hanya 32 juta termasuk kanak-kanak. Maka rakyat berhak tahu keberkesanan dan peranan JK Bebas Darurat ini agar segala elaun yang di bayar tidak membazir. Ia nya wang negara yang telah banyak berhutang. Kalau di lantik di kalangan tokoh-tokoh berbagai NGO, mungkin tidak perlu di bayar apa-apa kecuali elaun hadzir mesyuarat sahaja. Sudah memadai. Ramai ada dikalangan tokoh-tokoh berintegriti dan berpengalaman  dari kalangan bekas-bekas pegawai tinggi tentera, Polis, penjawat awam, tokoh-tokoh akedemik yang sepatutnya berada dalam JK Bebas Darurat ini. PUTRA ingin melihat ada atau tidak anggota JK Bebas Darurat ini sanggup menolak elaun tetap bulanan untuk menjimatkan wang negara dan hanya menerima elaun hadzir mesyuarat sudah memadai.

6. PUTRA mencadangkan Pengurusi JK Khas Bebas Darurat mengadakan SIDANG MEDIA selepas mesyuarat dan selepas Mengadap DYMM YDPA dan juga melantik Jurucakap Resmi bagi membolihkan pihak media mengetahui perkembangan semasa pemantauan dan cadangan-cadangan dari JK Khas Bebas Darurat.

Jawatan Khas BEBAS DARURAT INI BIARLAH BEBAS BERURUS SECARA LANGSUNG dengan pihak ISTANA NEGARA.Tiada BIROKRASI


PUTRA PERKASA NEGARA


Salam Perjuangan Rakyat Untuk Negara,


Dato Dr Ibrahim Ali

Presiden Parti PUTRA

30hb Mei 2021.

Ibu Pejabat Parti PUTRA

Kuala Lumpur.


No comments:

Post a Comment