Google+ Followers

Sunday, 15 April 2012

Demo PTPTN - Syiah tak solat sekali dengan Sunnah?

Venue : Dataran Merdeka, Kuala Lumpur

Event : Demonstrasi pemansuhan PTPTN

Date : 14/4/2012 @ 4.45 pm

Dimerata laman web banyak diperkatakan bahawa si Khalid Ismath ini pengikut Syiah... Tak terjumpa pula saya penafian oleh si Khalid ini... Oleh itu saya anggapkan dakwaan itu benar. Sebagai ketua atau penggerak utama, si Khalid sewajarnya turut berada dalam saf solat asar yang diimamkan wakil Gamis. Persoalan nya adakah pengikut Syiah dilarang mengerjakan solat berjemaah bersama ahli sunnah. 

Seperti yang terpapar dalam foto no 2 & 3, si Khalid sempat bermesra dengan seorang gadis muslimah ketika rakan rakan beliau yang lain berjemaah Asar. 


1.
 2.
 3.


41 comments:

  1. salam.kenapa solat kt jalan.masjid yang lebih bersih dan berada dimana2 untuk kemudahan awam.nak menunjuk lebih islamik ke....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Solat dimana-mana tak apa, yg penting solat jangan tak solat........... solat jamaah di mana-mana masjid di Malaysia tak sampai separuh kecuali solat Jumaat dan solat sunat hari raya........ Memang kita di Malaysia ni, kalau solat bermusim penuh, kalau solat harian hampir kosong............ Jangan salahkan orang yang solat

      Delete
  2. tu solat nak menunjuk2 la tu..konon-konon yang pergi demo tu yang baik2..yg x tinggal solat.. dari situ dah jelas nampak.. bertapa riaknya amalan mereka ni.. klu kat malaysia ni x ada msjid x pe lah juga.. terasa diri cerdik tp dalam x sedar terselah kebodohan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Astaghfirullah uladzim..apa nak jadi

      Delete
  3. Gambar 3 tu tengok tangan atas bahu perempuan tu.

    Ish....

    ReplyDelete
  4. Ya Allah.. Si lelaki baju kuning tu kan dh khwin, yg prempuan tu isteri dia. Sy ada lawat blog dia sbb rmai org ckp dia dgn isu Syiah..

    Dan kita sbagai ummat Islam mstilah brsangka baik. Tak kisah la diorg nk solat kat tepi jalan ke, tepi padang ke.. Tanah ni milik Allah SWT. Slagi hambaNya nk sujud, sujudlah. Riak, smua tu antara diorg dgn Allah SWT. Siapa kita nk buat ksimpulan yg ada dlm hati diorg??

    Sy bkn ahli kuat politik, bkn ahli pnyokong syiah. Sy cuma insan biasa yg brhrap tukang komen fkirkn balik.. Dan jugak ingtkn diri sy.. Maaf andai trksar bhasa. Cuma sy kurang stuju dgn komen yg dlontarkn. Mohon undur diri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saudari/Saudara boleh lawat Youtube berkenaan Khalid Ismath ketika membacakan puisi berkenaan mengangkat dan mengagungkan perjuangan Syiah selain mencela sahabat2 Nabi ketika menjadi Khulafa Ar Rasyidin. Itu pun sudah cukup membuktikan pegangan dan fahaman Syiah Khalid Ismath ni. Terima Kasih

      Delete
    2. DALAM ISLAM ADA WALA' DAN BARA'! AKU AHLI SUNNAH! SYIAH BUKAN ISLAM!

      Delete
    3. Saudari, berlambak lagi tempat lebih suci untuk mengerjakan solat.mengapa dihadapan kamera juga menjadi pilihan..

      Delete
    4. udah le solat tempat x bersih, solat siap pakai kasut sekali ? betul2 mahasewel

      Delete
    5. solat pakai kasut salah ke bro dhomnirhahs!?
      mengaji dulu baru bercakap~

      # saya pesan untuk diri saya jugak ni ^_^

      Delete
    6. Setuju...tetapi kalau dalam blog dah mengaku secara tak langsung dia syiah, maka dia ni Islam apa? Perlukah orang macam ini hidup mendampingi masyarakat kita, maka lebih ramai pula yang akan ditariknya masuk syiah. Bersangka baik selagi ianya tidak nyata, tetapi dalam bab ni ternyata dia syiah, maka soal bersangka baik sudah tak relevan.

      Delete
    7. akak, masa occupy dataran dia mana kawen lagi..

      Delete
    8. sis Al narye masa gambr tu..diorg belum berkawen..jadi harap sis al siasat btl2 dulu k..jgn men ckp..uat gelak nati..nk bekap pn biar berfakta dan bukti..cb check tarikh btl2 k..bye...:)

      Delete
  5. alah sis al, tq lah krn nasihat tu. bahasa ko pun cukup lembut. tk menyinggung langsung. tp ini kan ruang komen, ikutlah org nk komen apa2pun. sendiri komen sendiri tanggung. cuba ko pegi pulak kt blog belah sana, pastu tolong bg nasihat yg sama. bahasa lembut & berlaku adil amat CANTEEEK sekali. camane sis al!!!!

    ReplyDelete
  6. Baru first year dah kahwin? Kalau dah kahwin tu baguslah, yang pegi heret bini pegi demonstrasi tu buat apa? Dah kahwin tu elokla duduk rumah, kemaskan rumah, masak2 ke apa yang patut. Apa ke halnya laki bini pegi demonstrasi. Duit PTPTN buat bayar maskahwin ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. doh ikot dialah bini dia..yang mung sebuk tu bkpe... bini dia.. suke hati dia lah...dh jdi milik dia kn.,..

      Delete
  7. kawin ikut cara syiah..bini boleh bawak kemana-mana..silap-silap kawan-kawan pun bole kongi bini dia

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Bangsat punya manusia! Solat pun kamu permainkan?

    Hoi bangsat! Kalau betul kamu nak solat, kenapa kamu tidak alas tempat kamu meletak dahi? Situ tepi jalan, segala macam anjing (tak termasuk anjing yang bawak sepanduk protes) dah jalan kat situ. Betul boleh diterima ke solat tu? Korang jangan nak compare dengan orang kat negara timur tengah atau turki, dorang semayang tepi jalan memang ada lapik laa. Paling tidak buku dorang guna untuk alas dahi.

    Aku harap korang akan rasa seksa mempersendakan agama kat bumi ni lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. solat mazhab mana siap pakai kasut ? bodoh !!

      Delete
    2. Orang jahil agama menghina oarang yang mngamalkan Islam. Tidak pnh blaja agama, mngaku memperjuagnkan agama, dlm pada masa yang sama x pernah mngamalkan islam, tinggalkan solat dengan sengaja, pelaku maksiat, tolak islam, tolk pemimpim islam. Ini yang disebut dalam hadis Nabi.

      Delete
  10. First year dah kahwin? Sara bini pun agaknya pakai duit PTPTN. Lepas tu ngandung pergi klinik kerajaan. Tak cukup duit kutuk kerajaan. Duit PTPTN lambat masuk kutuk kerajaan. Esok bila tak boleh bayar duit PTPTN mintak dihapuskan hutang.

    Tu sembahyang kat Dataran Merdeka tanpa alas boleh khusyuk ker? Buat kerja haram mana Allah nak berkat. Sia-sia amalan yang menunjuk-nunjuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang jahil agama menghina oarang yang mngamalkan Islam. Tidak pnh blaja agama, mngaku memperjuagnkan agama, dlm pada masa yang sama x pernah mngamalkan islam, tinggalkan solat dengan sengaja, pelaku maksiat, tolak islam, tolk pemimpim islam. Ini yang disebut dalam hadis Nabi.

      Delete
  11. erm..kat mane lah diorang amek wuduk tu kan

    ReplyDelete
  12. Dulu..sebel,um ada ptptn...berapa kerat jea yg boleh ubah nasib masa depan sebab tak ada kelulusan.
    Mana ada kerajaan mampu nak tanggung free.
    Sdari kesiankan pljr mencari loan sebab nak sambungbelajar bagi ubah kehidupan, maka kerajaan sanggup bagi pinjam.
    Bayar balik pun insyallah dah dpt kerja jika betul pilih program.
    Apalah sangat bayar 150 sebulan dgn gaji diploma berbanding spm sahaja jika tak dapat peluangsambung pelajara?
    Tiba2 nak belot minta free....aku pembayar cukai. ?baik aku bayar anak aku belajar dari bagi free belajar kat mahasewel2 ni...

    ReplyDelete
  13. 1Malaysia semua...

    Daripada anda semua blog 24jam tak dapat sesen pun, ada baiknya sambil sambil invest beli share syarikat di Europe. Bulan bulan dapat duit, stable monthly income. Lagi banyak yang di invest, lagi besar dapat tiap tiap bulan.

    Kalau takut dan tidak yakin, boleh lah cuba invest sikit sikit. RM 2300, boleh mendapatkan anda RM 310 tiap-tiap bulan. Atau share paling murah berharga USD $ 20 dengan bulanan anda akan dapat USD $ 2.2 sahaja.

    Kalau berminat, sila layari :

    (Versi English)
    http://ReadandDecide.blogspot.com/2011/10/uinvest.html


    (Versi Melayu)
    http://PelaburanHartanah.blog.com


    ( * versi English lebih lengkap documentasi dan maklumat mengenai investment ini)


    Layari mana mana laman blog diatas, setelah membacanya. Click pada FREE REGISTRATION dan daftar account pelaburan anda, ianya percuma, walaupun anda tidak mahu lagi membuat investment. Tetapi anda boleh lihat lihat dan survey dulu di dalam account anda itu. Dan anda juga boleh chat dengan Admin dan Pihak Management investment berkenaan, secara LIVE dan kadang kadang ada webcam session bersama admin.

    Belum cuba belum tahu, selamat melabur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini scam! mana ada dalam dunia boleh beli saham dan dapat duit tiap2 bulan! harga saham berubah2 tiap2 hari. fund manager paling hebat dalam dunia pun tak boleh nak bagi guarantee macam ni! sudah2 lah .. jgn la nak penaya orang Melayu lg. cukuplah yg dah terkena dgn Swisscash dan yg seangkatan dengannya dulu. Nak duit, carilah kerja yang halal. Kalau nak cepat sgt kaya, meniaga.

      Delete
  14. kat uni2 di malaysia skrg ramai gak org2 syiah dari Iran tu...so mcm mane tu ek?...

    ReplyDelete
  15. Erm bg aku la bukan la cemburu ke ape cuma mcm gempak la heheh kelakar pun ade gak, dorang ade camera tangkap depan imam tgh solat tu ape hal? Bg pendapat aku menyebok dan mengangu kusyuk solat jer? Atau camera men tu tangkap gambar jauh dari depan imam tu atau tangkap dr seberang jalan ker?baik kita fikir baik baik jer? Cume nak bg komen jer. Dan lg satu ade org komen pakai kasut waktu solat? Kalau darurat boleh guna cth askar duduk dlm hutan ker, cume tertanye satu soalan?kenape mereka tak rancang bawa sejadah masing masing di sane? Sedangkan setahu aku la dorang bawak khemah? Takkan khemah ingat bawak tp satu sejadah pun takde? Lain kali bawak tentatif program, baru ade event management. Bab protes ni bg aku la buang mase je,mase aku dulu mane kerajaan bg pinjaman itupun baru tubuh tak sempat nak pinjam pun pakai duit sendiri jer siang belaja malam keje cyber cafe cubalah usaha sendiri baru syok belaja sebab kita tahu susah cari duit jgn meminta lebih baik memberi skang belum masanye kerajaan boleh bg free pelajaran kalau nak free undi pr je sebab dorang jer kata boleh bg. Undi jer toksah bg org lain marah free jer org lain kutuk dpt dose free sebab tindakan korang ni. Cuba fikir tidakan ini berbaloi ke tidak? Kuliah pegi? Kalu tak pegi mcm mane? Kerajaan ade skang buat yg terbaik kira bersyukur la memang kerajaan bn ade kelemahan tetapi masih terbaik dr pr sebab ape? Menefesto pru 12 tak tunaikan lg? Kita mahu siapa buat keje lebih dr yg cakap lebih cth dsai turun harga minyak 24jam kalau tuhan tak izinkan mcmane? Ckplah insyaallah baru sedap skit dgar. Full stop.

    ReplyDelete
    Replies
    1. SALAM..

      (BACA DENGAN NADA LEMBUT haha..)

      Aku pun sependapat...
      Basic 1 on 1 : Khemah leh bawak, nape sejadah takleh bawa...???? :) takpun, penganjur leh sediakan khemah yang dah tentu lagi mahal dari sejadah, knape takleh sediakan sejadah, atau pakat la sesama sendiri sediakan sejadah ke xkisahlah cmne pun...Kan korang pun tau solat tu sangat penting, jadi persediaan untuk kita solat sepatutnya mendahului persediaan yang lain.. Sebab bukan susah kalau setakat bawa sejadah dlm beg masing-masing...tak pergi demonstrasi pun tak jadi masalah kalau nak bawa kemana...NO OFFENSE! :) Lagi satu isu tempat sembahyang ni, korang pun dah besar panjang, boleh fikir...kalau ade tempat lebih baik untuk kita beribadat kenapa tak pilih? Betullah boleh solat di padang pasir etc.,AKU SETUJU! cumanya tak terfikir ke korang tujuan kenapa PEMIMPIN ISLAM MALAYSIA seboleh-bolehnya sediakan Masjid/Surau sebanyak mungkin termasuk di MALL sekalipun??????? JAWAPANNYA, supaya umat ISLAM kat Malaysia ni senang...tengah jalan-jalan dengan family pastu masuk waktu solat, haa..Alhamdulillah, ada tempat yang memudahkan kita untuk solat...ambiklah worst case scenario,kalau takde gak tempat yang berhampiran, waktu plak dah nak habis then barulah korang apply solat di ruangan yang ada yang sesuai....Wallahualam...

      Pasal PTPTN tu, simple... konsep gov. untuk korang bayar balik adalah supaya
      1: bantu generasi mendatang bagi orang yang macam kita takde duit tapi nak sangat sambung blaja
      2: komitmen

      tu jer...aku blaja dulu pun pinjam...tapi sebab pikir nak bayar balik nanti macamana then nak tolong Family, dengan izin ALLAH,ALHAMDULILLAH...Sebab aku sangat percaya tuhan tu Maha Adil!! Cekal+Usaha+Tawakkal, InsyaALLAH.... INILAH YANG AKU PANGGIL SEBENAR-BENAR MAKSUD "STUDENT POWER"... ;)

      P/S : HARAP ADMIN ATAU SESAPA JANGAN TERASA N MARAH...PASAL PANJANG SANGAT TULIS..HEHEHE... #IKHLASdrHATI

      Delete
  16. Kalau bebudak ni hidup zaman aku 30 tahu n dulu, kalau tak de A dalam SPM gi kerja kat kilang elektronik. Kalau A 2 atau 3, gi jadi burse atau cikgu maktab. Yang lain tu gi kerja kilang papan.
    Untung ada PTPTN budak bongok kredit 3 pun boleh buat diploma. Tu pasal lepasan diploma sekarang hampas, macam taik buat kerja.
    Aku anggap depa semua petualang bangsa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diploma tu cuma kertas. Kalau keluar dari UM atau UKM sekali pun belum tentu menjadi seorang yang berjaya...contohnya Lim Goh Tong, tak belajar tinggi tapi berani mencuba dan mengambil peluang. TETAPI...kalau ada ijazah dan keberanian mencuba dan mengambil peluang, dia akan jadi seorang yang sangat berjaya. Orang macam ni patut jadi pemimpin. Bukan asyik nak free, tadah tangan meminta, harap habuan lulus kontrak dan sebagainya

      Delete
  17. isu-isu ni semua permainan politik ja. Ini semua sekadar nak membakar emosi mahasiswa untuk berkumpul di dataran sementara nak tunggu Bersih 3.0. Hanya Allah sajalah yang tahu niat korang solat kat jalan tu. Kalau buat kerana Allah adalah pahalanya. kalau kerana perkara-perkara lain.....bukan setakat riak, silap2 syirik dah tu.

    ReplyDelete
  18. Ini solat ikut skrip ni. Ambil gambar siap ada 'konsep' plak tu. Astagfirullahuladzim...
    Memang kalau nak solat di mana2 pun boleh, tapi hendaklah tempat tersebut beralas/bersih. Ni tempat terbuka..ada jaminan ke tempat tu tak kotor? Sedangkan dalam masjid dan surau pun guna alas.

    ReplyDelete
  19. Ramai yang solat dari tak solat..xpe, undi PAS masuk sorga

    ReplyDelete
  20. Aku macam tak percaya dorang ni mahasiswa..
    Setakat ini sahaja ke intelek mahasiswa..
    Benda senang buat susah..
    Kenapa nak bantah PTPTN sekarang,, sepatutnya sebelum dapat masuk U dulu bantahlah
    Atau setidak tidaknya jangan isi borang pinjaman ..
    atau setidak tidaknya gunalah duit sendiri atau duit mak bapak kalau rasa tak nak berhutang
    atau adakah ini yang dikatakan golongan manusia yang suka berhutang tapi tak suka bayar hutang?
    Atau dah ada rasa nak gagal.. dan di GB kan dan takut tak mampu nak bayar hutang?

    Dah tu solat tepi jalan..
    macam ni intelek mahasiswa..
    Apa ke bodoh piang sangat..
    Malaysia ni dah tak cukup surau dan mesjid ke?
    Nanti bila orang kata menunjuk nunjuk tak leh terima..
    dah tu ada yang sembahyang dan ada yang tak sembahyang ..
    apa tak cukup seru ke?
    atau yang lain lain tu bukan Islam ke?
    Undang undang Islam mana korang pakai ni..
    eh eh eh eh eh
    kalau macam ni kelaku dan intelek mahasiswa .. memang layak dikelomp[okkan dalam golongan mahasewel...

    ReplyDelete
  21. Aku ingat lagi dulu aku penah demo gak, tp berdepan pihak universiti pasal konsert. Tunjuk poster dan sepanduk, serah memorandum, blah. Senang. Tau sbb apa? Sbb aku ada otak. Mak bapak aku tanggung yuran, kerajaan tanggung yuran, akhirnya aku ada masa depan. Skrg aku kerja government. Alhamdulillah. Senang hidup. Terima kasih universiti, terima kasih kerajaan. Bersyukur pada Tuhan, hargai jasa insan. Islam is my life! (btw, masa tu pembngkang zaman Allahyarham ustaz Fadhil Noor jd Presiden PAS, smoga Allah ampunkan dosanya, dan merahmati rohnya). Skrg PAS is dead! Syaitan dah ramai dlm PAS.

    ReplyDelete