Google+ Followers

Saturday, 28 September 2013

Serbuan keatas Markas Syiah oleh JAIS

Lokasi : Markas Pertubuhan Syiah Malaysia, Taman Sri Gombak, Selangor

Acara : Operasi serbuan oleh Pihak Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS)

Tarikh : 27/9/2013 @ 11.30 pm


Malam tadi saya telah mengambil inisiatif untuk mengikuti ceramah Pertubuhan Syiah Malaysia yang berjudul 'Akhir nya Ku Temui Kebenaran". Oleh kerana notis mengenai ceramah ini telah bermain di internet sejak dua minggu lalu, saya ambil kesimpulan bahawa majlis itu ada lah majlis terbuka. 

Setiba saya di kedai mamak bersebelahan dengan markas Syiah tersebut saya telah bertemu dengan beberapa kenalan dari Free Malaysia Today dan Malaysiakini. Mereka pun kesitu dengan anggapan bahawa majlis tersebut adalah terbuka kepada semua. 

Mereka yang tiba awal telah sempat bertanya dengan beberapa lelaki yang berada ditingkat bawah markas. Ketika itu pun tempat tersebut kelihatan lengang seolah olah tiada sebarang majlis. Kami tertanya tanya sesama kami samada kami berada di tempat yang betul. 

Tiga lelaki yang menaiki kereta telah memperlahankan kenderaan dan memberitahu kami bahawa ceramah tersebut diadakan disebuah surau di Fasa 8 Taman Seri Gombak. Ketika kami hendak bergerak ke kenderaan saya telah disapa oleh kenalan dari sebuah stesyen TV yang berada ditempat kereta. Dari dia lah saya mendapat maklumat bahawa satu operasi serbuan akan dilakukan oleh pihak JAIS dan dia pun berada disitu untuk membuat liputan.

Maka selepas itu kami pun mengambil tempat masing-masing disekitar kawasan markas tersebut untuk menunggu ketibaan penguatkuasa JAIS.. Kira kira jam  11.30 pm barulah rombongan JAIS beserta lain lain wakil media yang mengikuti mereka dari Shah Alam tiba di markas. Ini adalah operasi JAIS yang pertama kali saya sertai, itu pun secara kebetulan.

Ikuti paparan visuals yang telah saya rakamkan..


Update : Topik panas perbincangan di FaceBook


Sidang media oleh Ketua Operasi, En Shahrom Maarof yang juga Penolong Pengarah Bahagian Perundangan dan Kesalahan JAIS


1/40  Pintu utama seang dipecahkan oleh peguatkuasa JAIS
2 - 6 Bahan bahan yang terpapar didinding luar pejabat 
3
4
5
6
7
8
9
1011
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21  Orang Syiah pun ambil inspirasi dari karaktor komik Jepun
22
23
24
25
26
27
28
29  Batu Karbala bersaiz diameter antara 1.5 - 3 inci.. I was made to understand that the stone is used to support the forehead of Syiah worshippers during their 'sujud'. 
30
31
32
33
34  Pegawai JAIS sedang merekod butiran bahan bahan rampasan
35  Operasi serbuan dikepalai oleh En Shahrom Maarof, Penolong Pengarah Bahagian Perundangan dan Kesalahan JAIS.
36 - 39   Bahan bahan bacaan didalam perpustakaan
37
38
39
40