Sunday 7 December 2014

Tak ada rakyat Malaysia yang layak jadi CEO MAS ?

Lokasi : Solaris Dutamas, Kuala Lumpur

Acara : Majlis penyampaian hadiah pemenang reka cipta Proton 2014

Tarikh : 6/12/2014


"Pendapat saya orang Malaysia ni bodoh tak tahu urus (syarikat) penerbangan, sebab tu rugi... bila rugi orang yang buat bagi rugi tu sekarang ni nak perbaik balik... OK ka ?"
....Tun Dr Mahathir3 comments:

 1. Patutnya ISMA/NGO-NGO Islam-Melayu-TULEN MENYAMAN Khazanah Nasional/Kem. Pengangkutan kerana MENGGADAI MAS pd. warga asing - dgn. mengambil CEO Jerman! Dahlah paramugari Islam/melayu MAS diDISKRIMINASI pakai tudung dan diPAKSA hidangkan arak!

  Inilah akibatnya bila si PENGKHIANAT-LIBERAL Islam/Melayu terus MENGUASAI UMNO - keuntungan/WANG melebihi segalanya termasuk identiti/KEDAULATAN NEGARA ISLAM kita ini serta ISLAMhak umatnya!

  Dahlah si HIPOKRIT-KEPARAT NGO Tranparency International yg. asyik nak masuk hal-ehwal kat Malaysia ni berpusat di JERMAN, pusat ZIONIS no-1 di EU - lihat di http://www.presstv.ir/detail/2014/02/22/351741/germany-offers-to-represent-israel/, Germany offers to represent Israel in some Muslim countries, Feb 22, 2014!

  Tengok sajalah RASUAH berleluasa kat Jerman - lihat di http://wolfstreet.com/2013/12/30/leaked-confession-cesspool-of-greek-german-corruption-2/, LEAKED Confession: Cesspool Of Greek-German Corruption, by Wolf Richter, December 30, 2013!

  Bahkan kat Jerman yg. kononnya negara industri-no-1 kat dunia, lagi lawak! Banyak flat-flat yg. dibina oleh sy. gergasi yang MEMONOPOLI industri pembinaan/perumahan (selalunya dari keturunan Jerman terkaya, berzaman) untuk si miskin terutamanya puak imigran - dinding nipis dari 'cardboard'! Itulah jenis dunia KAPITALIS Barat/Zionis-PENIPU/PEROMPAK/amat TAMAK!

  Dan lebih dari 300 serangan ke atas MASJID-MAJID serta umat Islam di Jerman - tapi 88% kes tak diselesaikan pun oleh POLIS mahupun PERISIKnya yg. disyaki dikuasai ejen NAZI/ZIONIS-anti Islam- lihat di http://www.islamophobiawatch.co.uk/turkish-parliament-report-88-of-attacks-on-german-mosques-unsolved/#more-38818 , Turkish Parliament report: 88% of attacks on German mosques unsolved, Posted on November 20, 2014 by Bob Pitt , Today’s Zaman, 2014!

  Dan lihat ini di mana disyaki puak PERISIK Jerman BEKERJASAMA dgn. puak NAZI-anti Islam untuk MEMBUNUH lebih kurang 10 orang, yg. MAJORITI usahawan Turki-Islam - di http://www.wsws.org/en/articles/2013/11/14/nsu-n14.html, New evidence points to German secret service collaboration with far-right NSU, By Christoph Dreier , 14 November 2013!

  Nenek TUA Sambal Petai.

  ReplyDelete
 2. MAS dah umur lebih 40 tahun. Syarikat berkaitan penerbangan (komersial) yang tertua di malaysia. Takkan sampai sekarang xda talent yang boleh terajui MAS? Pilot MAS merupakan antara yg terbaik dunia sejak dulu lagi. Pilot yg bagus mempunyai critical thinking serta IQ knowledge yg cemerlang. No wonder union MAS selalunya susah nak bersetuju dgn polisi2 baru MAS. Sebab pengurasannya bukan berlatarbelakangkan MAS sendiri. Sejak dari awal mereka telah berusaha lebih baik dari yg dijangka utk tingkatkan kualiti penerbangan menjadi yg terbaik di dunia. Maknanya mereka lebih tahu apa yang terbaik utk jadi yang terbaik.

  ReplyDelete
 3. Ramai orang Malaysia berkebolehan. Tetapi dalam perniagaan, keputusan strategik sebegini kadangkala adalah perlu. Keputusan Khazanah adalah tepat. Seseorang yg lain dari yg lain. Ahmad Jauhari, Idris Jala, Tan Sri Aziz dll adalah CEO yg sangat baik. Masalah2 MAS sekarang adalah uncontrollable. Jadi kita perlu input dari orang luar.

  ReplyDelete