Google+ Followers

Sunday, 7 December 2014

Tun Dr Mahathir harap kerajaan tidak tanda tangan TPPA

Lokasi : Solaris Dutamas, Kuala Lumpur


Tarikh : 6/12/2014


"Saya harap kerajaan tak tandatangan TPPA ini kerana benda-benda dalam itu kalau kita sign kita terdedah kepada macam-macam tindakan termasuk syarikat-syarikat asing boleh sue kerajaan untuk berbilion billion ringgit. Jadi benda ini dicadang dipropose oleh negara Amerika untuk kepentingan Amerika bukan untuk kepentingan kita. Sebab itu kita sekarang ini berdagang kadang kadang sampai  *****nation in the world without any TPPA , without any agreement. So saya fikir agreement ini memang bercadang untuk kepentingan diri dia bukan untuk kita secara keseluruhan nya. Saya harap kerajaan tidak menandatangani.  Kita akan cuba untuk bersaing. Kita nak kena bersaing.. dengan AFTA ni pun satu masalah lepas tu kita kena bersaing dengan Amerika, Amerika bukan kecik. Dia besar. Dia tiap-tiap tahun keluar 11 juta kereta, kita (Proton) keluar 150,000 kereta saja. Jadi kita handicap lah. But nevertheless kalau nak bersaing kita kena cari jalan lah macam mana nak hidup".. ...Tun Dr Mahathir