Thursday, 26 June 2014

Perisikan ATM maju selangkah

Lokasi : Pusat Latihan Perisekan (PULARIS), Mentakab, Pahang

Acara :  Perbarisan Penyerapan Pusat Latihan Perisikan ke dalam organisasi
Kolej Perisikan ATM

Tarikh : 25/6/2014


SEJARAH RINGKAS PULARIS

PULARIS wujud dari Sel Latihan Kor Risik yang ditubuhkan pada tahun 1969 dan diperbesarkan menjadi Kompeni Latih yang ditempatkan di Kem Imphal.

Sejajar dengan pembesaran Angkatan Tentera Darat pada 3 Mac 1981, unit ini telah didesignasikan kepada Sekolah Perisikan Angkatan Tentera (SPAT) dan berpindah ke Taman Melawati, Ulu Kelang, Selangor.

Pada bulan Nov 983, SPAT telah berpindah ke Kem Sg. Buloh.

Seterusnya pada 2 Nov 1988, SPAT didesignasikan sebagai Sekolah Perisikan (SP).

Bagaimanapun dengan perkembangan pesat di dalam Angkatan Tentera, Sekolah Perisikan telah didesignasikan semula sebagai Pusat Latihan Perisikan (PULARIS) berkuatkuasa pada 1 Jan 1994.

Pada tanggal 1 Jan 2010, PULARIS telah berpindah ke kompleks sendiri di Kem Mentakab, Pahang Darul Makmur.

Di sepanjang tempoh 1994 sehingga 2014, PULARIS telah berjaya melatih seramai 1844 Pegawai dan 7357 Anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) daripada ketiga-tiga cabang perkhidmatan dengan jayanya di dalam pelbagai bidang kursus asas, kemahiran dan kepakaran perisikan.  Pada masa yang sama, PULARIS juga pernah melatih pegawai daripada negara asing seperti Brunei, Bosnia dan Sudan juga dalam bidang perisikan.  selain itu, kepakaran yang dimiliki oleh PULARIS turut menarik minat cabang perisikan. Selain itu, kepakaran yang dimiliki oleh PULARIS turut menarik minat cabang perisikan angkatan tentera asing untuk melakukan lawatan kerja yang melibatkan pegawai kanan negara-negara seperti daripada United States of America, Zimbabwe dan Thailand. Lawaan ini selain daripada mengukuhkan hubungan dua hala, ia juga sekitar pertukaran perkara latihan dan kepakaran perisikan antara kedua-dua negara.

Pegawai-pegawai yang berada di PULARIS juga turut diberi peluang untuk menghadiri kursus di luar negara samada kursus kerjaya atau kursus sampingan di pusat-pusat di luar negara samada kursus sampingan di pusat-pusat latihan ternama seperti di Defence Intelligence Training Centre (DINTC), Canugra, Australia; Defence Intelligence Agency (DIA), Fort Huachuca, United States of America dan Defence Intelligence and Security Centre (DISC), Chicksand, United Kingdom.  Ini membuktikan pengiktirafan negara luar dan kebolehan para pegawai di PULARIS untum menyumbangkan dan berkongsi ilmu yang ada kepada negara luar.  Pegawai dan anggota dari PULARIS juga pernah menyumbangkan khidmat mereka sebagai anggota misi pengaman di Lubnan, Afghanistan dan Selatan Filipina.

Selain daripada pengiktirafan angkatan tentera negara asing, PULARIS turut menjadi rujukan kepada agensi keselamatan dalam negara dalam melaksanakan latihan perisikan dan keselamatan.  Antara agensi keselamatan dalam negara yang pernah menagih kepakaran PULARIS adalah Jabatan Perdanan Menteri (JPM), Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Jabatan Imigresen, Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM), Jabatan Kastam dan Eksais Malaysia, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwan Pengguna (KPDNHEP).

Penyerapan PULARIS ke dalam kolej Perisikan ATM telah diluluskan oleh Majlis Angkatan Tentera (MAT) pada 6 Januari 2014.  Kolej Perisikan ATM bertanggungjawab untuk menganjurkan kursus-kursus kerjaya Kor Risik Diraja (KRD) dan kursus-kursus kepakaran Darat, Tentera Laut dan Tentera Udara).  Penubuhan institusi latihan tersebut adalah selaras dengan transformasi Bahagian Staf Perisikan Pertahanan (BSPP) kepada Malaysian Defense Intelligence Organisation (MDIO) termasuk mengambil kira Plan Keupayaan Fourth Dimension Armed Forces (4D MAF) melalui modul dan latihan kepakaran perisikan di peringkat ATM.

Visi.  Kolej Perisikan ATM adalah untuk menjadi nadi Pusat Kecemerlangan Pendidikan, Latihan dan Penciptaan Ilmu Perisikan kepada ATM dan negara.

Misi.  Kolej Perisikan ATM menyediakan plaform pembelajaran dan latihan perisikan semasa kepada anggota ATM.  Selain itu, institusi latihan ini menerajui pembangunan dan penciptaan disiplin perisikan termasuk pengaplikasian sains serta teknologi berdasarkan doktrin perisikan moden, versatile dan unggul.

Objektif Kolej Perisikan ATM. Berasaskan kepada kualiti dan kecemerlangan merangkumi penyediaan kemudahan prasarana dan penetahuan profesional serta Latihan Perisikan Semasa (LPS) bagi penambahbaikan semua program akademik terencana dan LPS seiring dengan Wawasan BSPP.  Kolej Perisikan ATM komoted terhadap pengendalian pengajian akademik secara sistematik, cekap dan berkesan berasaskan Piawaian Doktrin Perisikan Bersama BSPP/ATM.  Melalui latihan yang dilaksanakan, Kolej Perisikan ATM berupaya menghasilkan operator perisikan yang unggul dan versatile untuk kepelbagaian kepakaran modal insan dalam semua bidang perisikan secara kompetitif sejajar dengan hasratnya untuk menjadi Pusat Kecemerlangan Perisikan (Centre of Excellence for Intelligence).


1
 2
 3
 4
 5 KVR - Kelab Veteran Risik
 6
 7
 8
 9
 10

11  Jenis peralatan UAV yang mudah diperolehi turut digunakan perisik tentera
12 
13 
 14
 15
16 Upacara tandatangan Sijil Penyerapan PULARIS ke dalam Kolej Perisikan ATM antara
(kiri) Ketua Pengarah Perisikan Pertahanan, Leftenan Jeneral Datuk Abdul Hadi Hj Hussin dan Panglima Latihan Tentera Darat, Mejar Jeneral Dato' Suhaimi Hj Mohd Zuki
 17
 18
 19
 20
 21
 22
 23
 24
 25
 26  Perarakan masuk 
 27
 28
 29
 30
 31
 32
33
 34
 35
 36  Kelab Veteran Risik bergambar kenangan bersama Ketua Pengarah Perisikan Pertahanan
37   Selfie bersama Lt Kol Fabian Wong Boon Soon. Beliau dilahirkan pada 13/9/1944 di Matu, Sarawak. Dilantik menjadi Komandan PULARIS pada 16/5/1986 sehingga 14/11/1989. Jawatan terakhir sebagai Pegawai Staf 1 Risik, Markas 1 Div sebelum menamatkan perkhidmatan pada 12/9/1996.  

5 comments:

 1. Alamak, x sempat saya nak senyum...hehehe

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mangsa tembakan memang jarang dapat peluang senyum.. hehe

   Delete
 2. Yuk Coba Keberuntunganmu Setiap Hari... Join Disini Sekarang Kumpulan Berbagai Macam Permainan Taruhan Online Terbaik di Indonesia, Kunjungi Website Kami Di Klik Disini dan Dapatkan Bonus Terbaru 8X 9X 10X win klik disini untuk mendapatkan akun Sabung Ayam anda dan Bonus Berlimpah.

  ReplyDelete