Monday, 14 June 2021

Hina Islam - Rider Food Panda sepatutnya lapor kepada Polis dan bukan mengamuk

Acara : Laporan Polis oleh Ayah Rani Kulup mewakili pelbagai NGO keatas tiga kejadian penghinaan keatas agama Islam termasuk dengan kes yang berkesudahan dengan amukan sekumpulan penghantar makanan Food Panda di Sungei Way

Lokasi : IPD Gombak 

Tarikh : 13/6/2021


Laporan Polis oleh Ayah Rani ini terfokus kepada kejadian amukan oleh sekumpulan penghantar makanan Food Panda yang tidak puas hati dengan kejadian dimana salah seorang pelanggan mereka di Sungei Way mengaku beliau anak Allah. (re : "Allah Ardilas Anak Allah Taala")

Di kesempatan yang sama Ayah Rani juga memasukkan laporan keatas kes penghinaan oleh pengendali Page Atheist Republic dan Love of LGBTQ Malaysia yang melibatkan isu Allah is Gay dan juga kes penghinaan keatas surah Al Fatihah oleh sekumpulan Cina yang menghuni sebuah rumah.

Mesej dari Ayah Rani 

1. kepada pihak bukan Islam - jangan usik agama Islam kalau mahu senang

2. kepada rider Food Panda - Jangan bertindak sendiri. Berfikir terlebih dahulu dan lakukan bantahan secara bijaksana. Lapurkan perbuatan menghina Islam kepada pihak Polis untuk diambil tindakan keatas pihak yang menghina supaya tidak pula menjadi pihak yang disiasat Polis.

3. mengundang Rider Food Panda untuk berkongsi pandangan dan nasihat dari Ayah Rani mengenai cara menangani masalah yang serupa pada masa hadapan khususnya dalam urusan dengan pihak Polis dan teknik dalam membuat aduan.

4. kepada pihak Polis - lakukan tindakan segera dan berkesan supaya isu tidak merebak sehingga menjadi di luar kawalan

5. kepada pihak kerajaan - lakukan lah program dan usaha yang lebih berkesan untuk menyatupadukan rakyat Malaysia yang berbilang kaum

P.S - beginilah antara simtom #kerajaangagal 

 

1
2
3
4

No comments:

Post a Comment