Tuesday 1 June 2021

Program vaksinasi huru hara dan SPRM diminta siasat applikasi pendaftaran vaksinasi bernilai RM70 juta

KENYATAAN MEDIA  PERGERAKAN WIRANITA PUTRA  MALAYSIA.

Oleh 

Ros Hanita Bt.Mohd  Basir.

Ketua Pergerakan Sayap Wiranita Putra Malaysia.

1hb.June 2021

MEMBERI TUMPUAN YANG SERIUS TERHADAP PUSAT  PENGURUSAN PEMBERIAN VAKSIN.


1.  Wiranita putra bersetuju dengan kenyataan Bekas menteri persekutuan Tan Sri Rafidah Aziz supaya rakyat tidak membanjiri  pusat pemberian vaksin (PPV)

 2.  Kerajaan seharus nya sedar dan mencari solusi bagaimana untuk mengatasi dan tidak menggalakan kesesakan ditempat-tempat  PPV  supaya dapat mengelakkan berlaku nya kluster pusat vaksinasi Covid19.

3. Wiranita juga bersetuju dengan kenyataan Rafidah mempersoalkan kenapa KPK Dr.Norhisham tidak menganggotai badan bertindak imunisasi Covid19 (CITF) dalam Perlancaran Program Imunisasi Covid19 Kebangsaan (PICK)

4.  Kerajaan seharus nya tidak membuang masa atau wang ringgit untuk melakukan 'skala Mega' dan bersikap realistik untuk menangani perkara ini.

5. Kerajaan perlu memandang serius bahawa berjuta angka masih lagi menunggu. giliran. Tetapi berapa peratus kah Vaksin yang telah sampai ke Malaysia? Dan kadar pendaftaran untuk divaksin kan amat rendah.

6.  Wiranita Putra amat kecewa kerana sistem Pendaftaran yang diguna tidak menepati dan amat bercelaru.

7.  Lebih mengecewa kan kerana pendaftaran yang awal masih tidak dihubungi untuk mendapat kan tarikh untuk divaksin ditambah pula dengan PPV sesak dan kelam kabut. Dan lebih mengecewa kan lagi apabila orang-orang tua mengambil masa yang lama  beratur  untuk menunggu giliran masuk dewan untuk divaksin.

8. Apakah pihak yang dipertanggung jawap untuk pengurusan Vaksinasi ini otak dah tepu tidak boleh berfikir dan memcari jalan yg baik untuk dilaksana kan.

9. Persoalan nya kenapa kerajaan menghad kan PPV sehingga beribu manusia perlu hadir? Sepatut nya disetiap Parlimen telah ada Hospital dan Klinik Kerajaan dan juga ratusan klinik swasta boleh digunakan untuk PPV atau pun menggunakan Dewan yg besar yang terdapat disekitar Parlimen tersebut.

9. Kerajaan juga boleh melantik Kordinator dengan melibat kan wakil-wakil Parti  Politik tidak kira apa Parti dalam Parlimen tersebut untuk membantu urusan pendaftaran oleh wakil KKM. Kerajaan juga boleh mengarahkan kaki tangan Hospital dan Klinik Swasta untuk mengurus kan pemberian vaksinasi kepada 20  atau 25 orang secara serentak.

10. Wiranita Putra mencadang kan agar Pendaftaran dibuat Sistem seperti check in online untuk menaiki pesawat. Penumpang perlu Print bording pass hanya dirumah atau pejabat. Tapi hanya check in online dengan print pengesahan panggillan dan mengesan lokasi dan masa untuk mendapat detail info penerima.

11. Penerima perlu masuk kan IC dalam peranti dan mengambil nombor giliran dan menunggu nombor dipanggil yang tertera pada mini Digital Signboard.

12. Semua siatem ini boleh dibuat dengan harga yang murah. Ready Software sudah tersedia hanya masukkan data sahaja. Tidak memerlukan peruntukan angka yang besar berjumlah RM70 juta. Hanya perlu bijak  untuk mengurus supaya tiada kesesakan di PPV.

13. Wiranita Putra menggesa pihak SPRM untuk menyiasat perkara ini supaya rakyat tidak keliru dengan pengaliran wang yang besar melibatkan angka RM70 juta.


Terima kasih.

No comments:

Post a Comment