Friday 11 June 2021

PUTRA mohon perkenan YDPA untuk tamatkan Darurat memandangkan MAGERAN ditolak kerajaan dan pembangkang


KENYATAAN MEDIA PRESIDEN PARTI PUTRA

11hb Jun 2021


KEMELUT POLITIK, COVID 19, EKONOMI, PARLIMEN & DEMOKRASI


1. Rakyat dan PUTRA berdebar tapi istiqamah menunggu apa keputusan Majlis Raja Raja Melayu yang akan bersidang pada 16hb Jun 2021 bagi menyelesaikan kemelut politik negara dan ancaman berterusan covid 19 serta ekonomi yang makin merundum dan keluh resah rakyat yang hilang punca apa akan jadi kesudahan nya. Ianya amat kritikal dan genting.


2. Berbagai pandangan telah di lontar oleh berbagai pihak, pro dan kontra antara satu sama lain. KDYMM YDPA sedang bertemu dengan semua Pemimpin-pemimpin Utama Parti Politik yang mempunyai Wakil dalam Parlimen bermula 9hb Jun dan yang sudah mengadap DYMM YDPA telah memberi kenyataan-kenyataan pada media. Semua nya menjadi teka teki apa ramuan yg akan di putuskan olih DYMM YDPA dan Majlis Raja-Raja Melayu.


3. Tun Dr Mahathir mendedahkan secara terbuka bahawa beliau mencadangkan penubuhan MAGERAN saperti MAGERAN 13 MEI 1969 kepada DYMM YDPA. Tun M juga mendedahkan bahawa titah DYMM YDPA mengenai cadangan  MAGERAN boleh di laksanakan jika Kerajaan bersetuju.

Apakah di bawah Ordinan Darurat, DYMM YDPA mesti mendapat persetujuan kerajaan tidak lah dapat di pastikan. Apakah setakat ini sahaja kuasa DYMM YDPA? Maka lebih baiklah serah sahaja kepada Kerajaan secara total tanpa ada semak dan imbang apa sahaja yang mahu di laksanakan.Tidak perlu ada mesyuarat itu dan ini. Hebat kuasa seorang PM. Tidak perlu apa-apa semak dan imbang, baik Parlimen atau Majlis Raja-Raja Melayu yang menjadi payong rakyat dan negara.


4. Pihak Kerajaan melalui kenyataan Ketua Setia Usaha Sulit PM, membuat kenyataan secara terbuka bahawa tidak perlu di wujudkan MAGERAN. Cukup apa yang sedang di lakukan sekarang ini bagi menangani ancaman Covid 19 dan usaha memulihkan ekonomi dan kesengsaraan rakyat. Maknanya PM tidak mahu berkongsi kuasa secara mutlak. Parlimen tidak bersidang tapi Ahli-ahli Parlimen terima gaji. Rakyat kata Ahli Parlimen makan gaji buta. Hebat kuasa PM di bawah Darurat ala PN. Tapi keadaan tidak juga bertambah baik.


5. PH juga menolak cadangan tubuh MAGERAN. Kenyataan rasmi telah pun di keluarkan.


6. Pada awal nya PUTRA juga mencadangkan Darurat ala 13 Mei 1969 dengan menubuhkan MAGERAN untuk mentadbir negara buat seketika sehingga dapat menstabilkan semula politik negara dengan cara kembali semula ke 'drawing board' untuk mencari penyelesaian secara total kepada segala masaalah yang di hadapi rakyat dan negara. Banyak juga tokoh-tokoh masyarakat bersetuju dengan cadangan MAGERAN dan terakhir Tun M sendiri turut membuat cadangan yang sama.Tapi beza nya Tun M juga mencadangkan beliau sendiri setuju untuk mengetuai MAGERAN jika dapat ampun perkenan DYMM YDPA. PUTRA menyerahkan kepada kebijaksanaan DYMM YDPA dan berharap sesiapa yang di lantik mestilah tokoh berintegriti, berwibawa, berpengalaman dan di terima olih semua pihak jika MAGERAN jadi pilihan dan bolih dilaksanakan.


7. Oleh kerana MAGERAN bukan pilihan olih pihak Kerajaan(PN) dan Pembangkang(PH), maka apa PILIHAN yang ada? 

JIKA PRINSIP DEMOKRASI DI DAULATKAN DAN SETAKAT KUASA YANG ADA PADA DYMM YDPA SEBAGAI RAJA BERPERLEMBAGAAN, AMAT WAJAR DAN TERBAIK, SELEPAS MESYUARAT MAJLIS RAJA-RAJA MELAYU PADA 16HB JUN 2021, MAKA

PUTRA MENCADANGKAN Ampun Perkenaan DYMM YDPA agar DARURAT DI TAMATKAN SERTA MERTA DAN PARLIMEN BOLIH BERSIDANG SEGERA

Tidak ada pilihan lain.

Urusan Menangani Covid 19 bolih di urus melalui SOP yang lebih berkesan dengan menubuhkan JK OPERASI KHAS COVID 19 dan JK PEMULIHAN EKONOMI NEGARA yang di anggotai olih pakar-pakar yang berwibawa.

Nasib baik sejarah rakyat malaysia adalah rakyat yang tinggi nilai kesabaran nya. Janganlah kesabaran rakyat hilang perhitungan nya. Bermula hujan rintik-rintik berakhir dengan ribut dan taufan.


RAKYAT MALAYSIA BERNAUNG DI BAWAH PANJI-PANJI RAJA-RAJA MELAYU UNTUK KEDAIMAIAN DAN KESEJAHTERAAN NEGARA.


DAULAT TUANKU


PUTRA PERKASA NEGARA


Salam Rakyat Msia,


Dato Paduka Dr Ibrahim Ali

Presiden PUTRA

11hb Jun 2021

Jumaat Jam 3ptg.


No comments:

Post a Comment