Google+ Followers

Tuesday, 24 February 2015

Keluarga Anwar putuskan untuk hantar petisyen kepada YDP Agong

File pic.

UNTUK SEBARAN SEGERA
KENYATAAN MEDIA

24 FEBRUARI 2015

Segala puji bagi Allah yang Maha Kuasa.

Bagi pihak keluarga kami, saya dengan penuh rasa rendah diri ingin menyampaikan rasa terharu dan bersyukur ke hadrat Illahi dengan sokongan dan semangat solidariti daripada rakan-rakan serta para penyokong di dalam dan dari luar negara.

Hari ini merupakan hari ke-15 ayahanda kami Datuk Seri Anwar Ibrahim ditahan di Penjara Sungai Buloh.

Atas inisiatif keluarga, kami memutuskan untuk menghantar petisyen kepada Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong Almu'tasimu Billahi Muhibbuddin Tuanku Al-Haj Abdul Halim Mu'adzam Shah ibni Almarhum Sultan Badlishah bersandarkan Perkara 42 Perlembagaan Persekutuan agar ayahahanda kami dibebaskan dari penjara.

Ayahanda kami tidak bersalah dan telah dizalimi apabila beliau telah disabitkan dengan pertuduhan bersifat politik dan dan dihukum penjara selama 5 tahun. Jesteru itu ayahanda kami merupakan seorang tahanan politik.

Kami telah mengemukakan segala fakta-fakta dan keadaan-keadaan bagi pertimbangan yang wajar untuk diteliti secara menyeluruh melalui petisyen tersebut.

Oleh yang demikian, kami dengan meletakan keyakinan kepada proses perlembagaan ini serta percaya prinsip keadilan akan ditegakkan tanpa campur tangan politik maupun mana-mana cabang kerajaan bersesuaian dengan prinsip pemisahan kuasa melalui intitusi Raja Berperlembagaan.

NURUL NUHA ANWAR
Penyelaras
#March2Freedom


************************************
Untuk para pembaca semua saya ulang tayang jawapan yang telah saya terima dari bekas peguam Anwar Ibrahim, Zulkifli Noordin bagi semua memahami pra-syarat pemgampunan oleh YDP Agong

"Cuma pengalaman saya dahulu sbg peguam Anwar dia enggan mohon pengampunan. Sebabnya dia mesti memenuhi 3 syarat:

1. Mengaku kesalahan;...

2. Menyesal dgn kesalahan;
3. Mengaku tidak akan ulang lagi kesalahan.

So definitely Anwat tidak akan mohon pengampunan. Tapi itu dululah. Sekarang wallahua'lam🙈"

************************************