Google+ Followers

Wednesday, 25 February 2015

Wanita UMNO gesa kaji semula pengasingan Klinik dengan Dispensari

File pic..

KENYATAAN MEDIA

DATO’ SRI SHAHRIZAT ABDUL JALIL
KETUA PERGERAKAN WANITA UMNO MALAYSIA

GESAAN TELITI CADANGAN PENGASINGAN DISPENSARI
               
KUALA LUMPUR, 23 FEBRUARI 2015 – Saya mewakili Pergerakan Wanita UMNO Malaysia menggesa agar cadangan pengasingan fungsi klinik dan farmasi (pengasingan dispensari) diteliti dengan sebaiknya supaya perlaksanaannya tidak membebankan dan menjejaskan keselamatan pesakit.

Wanita juga menegaskan apa jua polisi kerajaan berhubung pengasingan dispensari ini perlulah dilaksanakan secara realistik dengan mengambilkira kebersediaan Negara dengan jumlah farmasi-farmasi dan prasarana lain yang mencukupi, serta praktikal kepada keadaan pesakit dan keluarga dari segi keselamatan, kemampuan serta keselesaan mereka.

Wanita mengakui keperluan mengimbangi tanggungjawab dua entiti penting dalam perkhidmatan kesihatan iaitu kedoktoran yang merupakan profesion yang patut kita sanjung dan hormati namun pada masa yang sama kepakaran ahli farmasi juga perlu diberi ruang yang sewajarnya. Bagaimanapun, dalam hal ini kerajaan seharusnya mengutamakan kepentingan rakyat dalam usaha penambahbaikan perkhidmatan kesihatan negara secara menyeluruh.  

SHAHRIZAT ABDUL JALIL

**********************************
Jawapan dari Menteri Kesihatan

Suggestion To Separate Functions Of Pharmacies And Clinics Not Finalised - Dr Subramaniam

***********************************