Monday 19 July 2021

Penderaan BELLA - Mcamana Seorang Peguam Boleh Tahu Keputusan Siasatan PDRM Yang Masih BerjalanMACAMANA SEORANG PEGUAM BOLEH TAHU KEPUTUSAN SIASATAN PDRM YANG MASIH BERJALAN


Pihak PDRM harus memanggil seorang peguam yang bernama Asiah Abd Jalil untuk disoal-siasat bagaimana beliau boleh mengetahui butir-butir siasatan polis mengenai kes penderaan adik Bella yang masih lagi dalam proses siasatan?!


Dalam kenyataan beliau melalui portal themalaysialife.com menyatakan kononnya pihak PDRM mengetahui fakta yang sebenar dan atas dasar inilah Bainun tidak didakwa.


Mengapa peguam ini bodoh sangat?! Dia seorang peguam macamana dia boleh mendesak pihak polis mewartakan secara umum fakta siasatan mereka kepada publik tanpa melengkapkan kertas siasatan PDRM?!


Kes siasatan sedang berjalan dan mana boleh hasil siasatan polis yang belum selesai diminta oleh peguam bodoh ini untuk diuar-uarkan kepada keseluruhan masyarakat secara terbuka?!


Pihak PDRM harus panggil peguam ini untuk proses siasatan kerana dari kenyataan beliau menggambarkan seolah-olah dia pun telah menyiasat kes adik Bella atas inisiatif sendiri dan mempunyai matlumat bagi membuktikan kononnya Bainun tidak bersalah!!


Peguam ini telah melangkaui bidang kuasa PDRM pada realitinya!!


Pihak JusticeforBella juga harus buat satu laporan polis keatas peguam Asiah Abd Jalil ini yang secara terang-terang implicated NGO ini sebagai membuat tuduhan yang tidak berasas dalam kes penderaan adik Bella.


Selaku Ketua Pejuang Wilayah Persekutuan di mana kes ini juga berlaku dalam territori Wilayah Persekutuan; saya amat berharap pihak PDRM dapat menjalankan siasatan secara professional, komprehensif serta telus bagi mencari fakta yang sebenar atas dasar perikemanusiaan yang berteraskan undang-undang negara.


Semua pihak jangan tunduk pada mana-mana campurtangan dari tangan-tangan ghaib!! Undang-undang tetap undang-undang yang harus didokongi mengikut ‘rule of law.’


Ini bukan negara ‘koboi’ ataupun negara yang berpegang kepada rukun undang-undang ‘rimba!!’


Pihak PDRM mesti tegas menyiasat tanpa pilih kasih bagi membela adik Bella yang disyaki didera secara tidak berperikemanusiaan!!


Dalam isu kenyataan peguam Asiah Abd Jalil ini saya ingin mendesak pihak polis memanggil beliau untuk proses siasatan yang mendahului siasatan PDRM dengan membayangkan kononnya Bainun tidak bersalah dan polis tahu hal sebenarnya.


Siapa dia peguam ini yang hendak berjawab bagi pihak PDRM?!


Apa motif peguam Asiah Abd Jalil ini membuat kenyataan terbuka seperti ini dengan mengaitkan pihak legal enforcement authority yang beliau tidak mempunyai sebarang locus standi untuk berbuat demikian.


Insya-Allah, saya akan menghubungi semua rakan-rakan dari parti-parti politik lain untuk bergabung tenaga kearah mendapatkan pembelaan keatas adik Bella ini yang didera secara tidak berperikemanusiaan!!


Kalau peguam Asiah Abd Jalil kata Bainun tidak dera maka kita ingin mengetahui siapa yang mendera adik Bella ini?!


‘Binatang’ ini harus dihadapkan ke muka pegadilan secara secepat yang mungkin agar ianya akan menjadi teladan kepada pihak lain untuk mengelakkan perkara ini dari berlaku semula!!


Ikhlas dari,

KHAIRUDDIN ABU HASSAN

Ketua Pejuang Wilayah Persekutuan

19 Julai 2021

No comments:

Post a Comment