Friday 6 June 2014

Belum tentu guru masuk politik akan sokong BN

Lokasi : Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Gombak


Tarikh : 4/6/2014


Tengku Adnan baru-baru ini menyarankan mungkin sudah tiba masanya kerajaan membenarkan guru-guru aktif dalam politik. Namun Tun Dr Mahathir menyuarakan kesangsian samada guru-guru yang 'bermain politik' akan memilih untuk menyertai parti dalam BN dan sekiranya mereka memilih parti pembangkang bagaimana pula impak keatas prestasi mereka dalam menyampaikan dasar-dasar kerajaan kepada pelajar.
7 comments:

 1. let the teachers teach, let the leaders lead, let the managers manage...

  toksah biar cikgu2 ni main politik. dulu sebelum merdeka, ada kita semangat juang. sekarang hanya semangat kuang.

  cikgu2 semua ni macam2 dah bagi. gaji kalah doktor. elaun pun kalah doktor. sekurangnya doktor tu masih ada bakti walaupun nampak sikit. yang cikgu2 ni dok siap politik kat sekolah, malas buat keja. harap nak gaji je? mana boleh... itu konsep makan gaji buta...

  kalau nak berpolitik, letak jawatan perkhidmatan awam. masuk parti politik. kalau boleh survive, takpe. kalo setakat buku lali jer toksah.

  banyak cikgu2 ni masih tak berterima kasih pada kerajaan yang memerintah. terutama sekali kepada pembuat-pembuat dasar yakni PTD. kawan aku yang keja PTD siap cakap lagi semua skim depa bagi banyak kemudahan, tapi PTD terabai. itu belum skim2 lain seperti kaunselor gred S dan lain2.

  respek Tun M kerana memperkatakan yang benar... belum tentu cikgu2 ni sokong kerajaan jika dibenarkan berpolitik, waima diberikan banyak kemudahan dan kelebihan dari skim2 lain.

  demmmmmm...

  ReplyDelete
 2. Tak takut ka ? GURU masuk politik dan kat sekolah ambil peluang hasut murid membenci kerajaan !.

  ReplyDelete
 3. Sekarang ni rasanya lebih separuh dari guru menyokong pembangkang dan segelintir mencurahkan hasutan dan pandangan mereka kepada pelajar. Mereka sebeanrnyanya bukanlah pendidik kerana mencampuraduk amanah tugas dengan kecenderongan emosi. Begitu juga yang pro kerajaan tidak wajar berpolitik dan cuba mempengaruhi minda pelajar. Tugas utama guru ialah mendidik apa yang sudah digariskan tidak lebih dan tidak kurang.

  Pengetua dan Guru Besar dan Guru-guru kanan adalah yang sepatutnya terlebih awal dipantau dan diambil tindakan jika mereka berpolitik samada pro kerajaan atau sebaliknya atau membiarkan guru-guru dibawah mereka menyalahgiuna atau menyeleweng dalam tugas sebenar.

  Seperti di sekolah-sekolah cina, rasis telah ditanam seawal mungkin ??

  ReplyDelete
 4. Ipar aku laki bini cikgu tp pro pembangkang.. dok watsap benda2 peburuk kerajaan.. nama jer cikgu tp baca malas, cari maklumat tkmau.. yg diaorg suka fwd artikel2 anti kerjaan..

  ReplyDelete
 5. Kalau guru di bolehkan kwnapa tidak pdrm dan atm terlibat..wpun x dibenarkan sokong ke bn da merudum..itu aja..pru14 bye bye bn...

  ReplyDelete
 6. Rata rata guru sokong parti seberang sana ..ipta ..ipts..x caya bersembang politik dgn meka ..sure kita akan perasan

  ReplyDelete
 7. Memang ramai guru yang sokong parti seberang sana. Masa aku jadi guru dulu walaupun ramai yang sokong kerajaan BN siap kena pergi kursus BTN selama 2 minggu. Otak kena bancuh...semangat berkobar-kobar. Tapi la ni aku tengok jiran-jiran yang ramai jadi guru tak dak kena kursus BTN dan cakap pun banyak anti kerajaan BN. Apa nak jadi oi. Mula-mula aku bancuh diorang, sekarang diorang pulak bancuh aku.

  Kalau dibiarkan hancur PRU 14 nanti....kat PPD/JPN pun ada yang dah pro parti belah sana. Dulu ada pegawai2 di PPD/JPN dok pantau guru2 yang AKTIF pro PR. Mereka akan dipanggil untuk tunjuk sebab. La ni hampeh....

  ReplyDelete