Friday 20 December 2013

Kadar taksiran cukai pintu diturunkan

Lokasi : Tkt 29, Menara 1 DBKL. Kuala Lumpur

Acara : Sidang media penurunan KADAR cukai pintu

Tarikh : 19/12/2013


Kadar peratusan pengiraan cukai taksiran DBKL dikurangkan


KUALA LUMPUR: Cukai taksiran Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dikurangkan antara satu hingga empat peratus mengikut jenis premis berkuat kuasa 1 Jan ini, kata Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku
Adnan Tengku Mansor.

Beliau berkata kadar peratusan cukai hartanah perdagangan dikurangkan daripada 12 peratus kepada 10 peratus, pangsapuri servis daripada 10 peratus kepada tujuh peratus, kediaman daripada enam peratus kepada empat peratus dan rumah pangsa kos rendah daripada enam peratus kepada dua peratus.

"Cukai taksiran bagi tanah kosong perdagangan dikurangkan daripada 10 peratus kepada tujuh peratus dan tanah kosong kediaman daripada tujuh peratus kepada lima peratus.

"Bagi Kampung Baru, Kampung Sungai Pencala dan Kampung Melayu Segambut Dalam, kadar peratusan cukai diturunkan daripada dua peratus kepada satu peratus manakala bagi lain-lain kampung, bangunan dan tanah kosong adalah antara satu peratus dan dua peratus," katanya dalam sidang media di ibu pejabat DBKL di sini, hari ini.

Justeru, katanya jumlah cukai taksiran yang perlu dibayar oleh pemilik rumah kos rendah dan kos sederhana adalah pada paras paling minimum.

"Untuk rumah kos tinggi, kadarnya tidak melebihi 10 peratus dan bangunan komersial tidak melebihi 35 peratus daripada jumlah cukai taksiran yang dibayar sekarang," katanya.

Tengku Adnan berkata pemilik harta yang telah mengemukakan bantahan secara bertulis kepada DBKL sebelum atau pada 17 Dis 2013, akan tetap dipanggil ke sesi pendengaran bantahan yang akan bermula pada 6 Jan hingga 31 Mac 2014.

"Jika pemilik dapat membuktikan bahawa nilai tahunan yang dicadangkan oleh DBKL terhadap harta mereka adalah tinggi Jawatankuasa Pendengaran Bantahan boleh menimbang untuk mengurangkan nilai itu.

"Ini akan mengurangkan lagi jumlah cukai taksiran yang perlu dibayar oleh pemilik," katanya sambil menjelaskan cukai taksiran adalah berdasarkan nilai tahunan satu-satu hartanah.

Nilai tahunan bermaksud anggaran sewa kasar setahun yang dijangka munasabah diperoleh daripada bangunan itu, sebagai contoh, jika bangunan tersebut ditaksir memperoleh sewa RM1,000 sebulan maka nilai tahunannya adalah RM12,000.

"Insentif dalam bentuk pengurangan jumlah cukai taksiran diberi kepada pemilik harta Orang Kelainan Upaya (OKU), pemilik harta yang merupakan pesara dan pemilik harta yang mendiami sendiri kediaman mereka (tidak menyewakan)," katanya.

Pemilik harta kategori itu diminta mengisi borang permohonan berserta bukti untuk mendapatkan insentif berkenaan.

Tengku Adnan berkata sementara Jawatankuasa Mendengar Bantahan Cukai Pintu mendengar semua bantahan, pemilik harta dibenar menjelaskan cukai taksiran bagi penggal pertama pada Januari 2014 berasaskan jumlah cukai taksiran semasa yang dikenakan pada tahun 2013 iaitu jumlah lama.

"Pelarasan akan dibuat dalam bil cukai taksiran penggal kedua Julai 2014," katanya.

Sehingga hari terakhir bantahan pada 17 Dis lepas, DBKL menerima bantahan daripada kira-kira 80,000 pemilik hartanah daripada keseluruhan 507,000 pemilik hartanah di kawasan DBKL berhubung kadar cukai pintu baharu.

Artikel - ASTROAWANI


Kenyataan penuh Ku Nan
1
2
 3
 4
 5
 6
 7


4 comments:

 1. Dear Malaysians,
  Let us tell you that the Sami of Myanmar are mostly heretics, many of their thoughts are incorrect, playing with women, cheating people and others.

  A Myanmar Buddhist monk (VEN. ASHIN INDAKA) left SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE, NO: 19 JALAN 38 TAMAN DESA JAYA, KEPONG, KUALA LUMPUR, 52100 MALAYSIA (YIP KUM FOOK “MCA GOMBAK” PRESIDENT) the same evil.

  Hope the people, especially Malaysians must stay away from these Myanmar monks. we also hope that the Malaysia Government pays more attention to Buddhist monks who are hired from abroad, so that Malaysian can be saved.
  Thank you
  Balasubramain

  ReplyDelete
 2. we are a Buddhist sangha community in Penang and we need to inform all Sangha in Malaysia and abroad because the last time our monks went to visit SAMNAK SAMBODHI, Taman Desa Jaya, Kepong, Kuala Lumpur and we monks were kicked out by the Temple president

  we are a monk in Ven. Phra Piya Dhammo was a retired Singapore CID police officer, later he became a monk in Mahindarama, Penang. He practiced under Chief monks, Dr. Ven E Indaratana Maha Thero, Mahindarama Buddhist Temple, Penang, for five years, after which he travelled for Dhamma everywhere in Malaysia

  Ven. Phra Piya Dhammo said, he was very happy and peaceful to stay temporarily in SAMNAK SAMBODHI as it was associated with the higher knowledge and education of the monks, our Bhante said all the monks were very moral and kind like brothers.

  On one occasion, YIP KUM FOOK realized and got angry at our Bhante because this YIP KUM FOOK is the president of SAMNAK SAMBODHI and has the power to get rid of anyone in the Temple but our Bhante did not do anything wrong, also this president called the police, and his thugs to drive away(kick) we monk out of the Temple

  we saved and protected our Buddhist sangha from danger and bullying from someone, you (Bhante), you are not alone, we come to help you

  Forward by BUDDHIST SANGHA COMMUNITY IN PENANG

  ReplyDelete
 3. Anonymous said...
  di Malaysia amat memalukan kerana banyak jawatankuasa Kuil Buddha atau persatuan tidak memahami ajaran Buddha(Dhamma) dan juga tidak mengamalkan peraturan Buddha seperti mana-mana ajaran, mereka hanya menjadi jawatankuasa dan menjemput paderi asing untuk menjaga kuil sahaja

  contohnya, kuil Buddha SAMNAK SAMBODHI di Taman Desa Jaya, kepong, jawatankuasa di sana menggunakan sami Myanmar untuk menjaga, semua sami Myanmar datang ada gelaran Doktor tetapi satu perkataan juga tidak boleh bercakap dalam bahasa Inggeris. Juga, jawatankuasa sangat teruk kerana apabila mereka tidak menyukai mana-mana sami, mereka boleh mengeluarkan serta-merta

  SAMNAK SAMBODHI adalah presiden YIP KUM FOOK, ini juga sangat memalukan kerana bermain politik di kuil dan menjadikan kuil sentiasa menjadi masalah, menjadikan Buddha rendah standard, dulu YIP KUM FOOK menipu Rm20,000.00 dari sami Myanmar (Ven. U Nandiya)

  ya, jawatankuasa ini tidak malu dan takut berdosa kerana mereka menganggap kuil ini adalah jawatankuasa tertinggi daripada Sangha, KAMI tahu kuil ini daripada pengasas Sangha di Taman Ehsan dan Jalan 5 Taman Desa Jaya (berdekatan stesen Minyak BP), Kepong

  perkongsian kisah realiti oleh Ah Keong, jinjang utara
  sharing by Thai Buddhist Chetawan Temple(PJ)

  ReplyDelete
 4. Sesiapa yang menghina Bhikkhu Buddha dan Dhamma, dia sendiri dihina kerana Bhikkhu Buddha dan Dhamma kekal di tempat yang paling tinggi walaupun penghinaan dinyatakan dalam apa jua bentuk.

  Sebagai penganut agama Buddha, kita hanya mampu berdoa dan berusaha untuk menjadi penganut Buddha sehingga akhir hayat. Kerana Dhamma boleh membalikkan hati kita. Ya Dhamma, lindungi hati kami untuk kekal dengan agama Buddha, moga saya sempat bertaubat

  YIP KUM FOOK sangat menghina dan marah kepada Sami Buddha kerana dia menganggap Sami Buddha akan mengambilnya sebagai presiden kuil, YIP KUM FOOK ini sangat kotor dan sombong, dia ingat kuil sebagai tempat MCAnya.

  “Janganlah biarkan hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami rahmat dari sisi-Mu kerana sesungguhnya”

  YIP KUM FOOK (MCA Gombak) menghina dan memberontak kepada Sami Buddha di KUIL BUDDHA SAMNAK SAMBODHI, Taman Desa Jaya, Kepong, dia menggunakan polis untuk menghalau sami Buddha itu

  KUIL SRI MAHA MARIAMMAN KEPONG

  ReplyDelete