Wednesday 2 May 2012

Pasca BERSIH 3 - Bar Council tetap salahkan PDRM ?

Venue : Pejabat BAR Council, Kuala Lumpur

Event : Sidang Media Pasca BERSIH 3

Date : 1/5/2012 @ 3.30 pm


Presiden BAR Council, Lim Chee Wee telah menyiapkan Laporan Awal mengenai BERSIH 3 dan kekejaman yang dilakukan Polis ketika menyuraikan demonstran. Laporan penuh akan disiapkan setelah perbincangan dengan Polis.

Tetapi dengan menyaksikan dua klip video dibawah, saya yakin laporan tersebut akan jadi berat sebelah.. saksikan bagaimana peguam yang menjadi pemerhati menyalahkan Polis kerana tidak melayan permintaan mereka untuk berjumpa pendemo yang ditahan di Pulapol...Keadaan di PULAPOL ketika itu bukan keadaan seharian di balai Polis biasa. Arahan sudah tentu nya di kawal selia oleh pihak atasan.  

Adakah mereka sedar bahawa 300 lebih orang sedang di proses dokumentasi untuk membolehkan mereka dilepas awal. Mereka tidak langsung memberi pujian mengenai pelepasan yang begitu cepat dilakukan PDRM... 

Mereka yang melanggar perintah mahkamah tidak disalahkan tapi PDRM yang menegakkan undang undang dan perintah mahkamah pulak dituduh macam macam. Kalau tak langgar undang undang, tiada lah 'brutality by the Police' . Mungkin mereka ini memang menggalakkan 'breaking of the law' untuk cari makan... entah lah... saksikanlah klip berikut nya dan nilai sendiri...No comments:

Post a Comment