Friday 2 May 2014

Hong Leong Bank nafi pegawai bersikap rasis

Lokasi : Ibupejabat Hong Leong Bank, Kuala Lumpur

Acara : Penyerahan memo bantahan sikap rasis pegawai Hong Leong Bank

Tarikh : 30/4/2014


Isu perkauman terbaru yang berlaku di Hong Leong Bank telah dilaporkan oleh pelbagai media sosial dan blog, antara nya di SINI . Wira Perkasa Malaysia hari ini telah mengambil inisiatif untuk mendesak pengurusan Hong Leong Bank melakukan siasatan dan mengambil tindakan telus untuk mengatasi masalah yang timbul. 
1  Satu ketika dahulu saya pernah menjadi ahli aktif NUBE selama tiga tahun sebelum menjadi ahli ABOM juga selama tiga tahun. Gambar kenangan bersama ahi NUBE (Maybank) dan CIMB
 2
 3
 4  Ketua Wira Perkasa Sdr Irwan Fahmi Ideris menyerahkan memorandum kepada Ketua Pegawai Operasi Hong Leong Bank, Zulkiflee Hashim.
 5
 6
 7
 8  Zulkiflee Hashim, COO Hong Leong Bank Berhad
 9
 10


12 comments:

 1. Zulkiflee Hashim sekejap Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) sekejap COO (Chief Operations Officer). Yang menulis pun tak tau bezakan... memang confused lot... dan meng confused kan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terima kasih atas teguran. Jawatan beliau ialah Chief Operating Officer atau Ketua Pegawai Operasi.. please take note.. its just a typing error... bukan nya confusion..

   Delete
 2. DALAM VIDEO DAN PIX 8 JELAS SEBUT COO. TYPO ERROR. WHATS THE BIG FUSS?

  ReplyDelete
 3. Hong Leong Bank memang dah ada sejarah sikap racist sejak dulu lagik. Bukan rahsia lagik. Itu pasal mereka saja letak COO Melayu, Corporate Comm pun Melayu. Mungkin untuk main wayang saja .

  ReplyDelete
 4. TAHNIAH PERKASA.. JANGAN BIAR MEREKA CUBA NAK PIJAK KEPALA..

  ReplyDelete
 5. KAdang kadang bagus pegawai pegawai melayu dimaki sial oleh pegawai pegawai cina.. Yg melingkupkan dan memusnahkan usahawan melayu pun adalah kerana sikap sombong kebanyakan pegawai pegawai bank yg ada jawatan dan kuasa tapi tak minat pun nak tolong melayu... Bila dah kena maki sial hina sumpah seranah baru nak cari ngo melayu... Padan kan aje meka terutamanye pegawai pegawai bank yg selalunye perasan dan berlagak... Bila dah pakai tai... Org melayu dtg nak
  Mohon pinjman mereka tak bantu pun... Ada ke kita dgr usahawan 2 kita mudah dapat loan dari bank
  Komersil walaupun branch manager cawangan adalah melayu... Pegawai bank melayu... Tak da ... Kurang... Kadang kadang melayu merempat nak dapatkan dana pinjaman... Musuh utama usahawan melayu adalah pegawai pegawai bank melayu sebenarnye... Haram jadah...

  ReplyDelete
 6. Betul betul... Wira perkasa buang masa bantu pegawai bank yg dihina... Padankan muka aje kakitgn bank ini.... Semua bank komersil menjadi anjing pd usahawan cina.... Jilat duit rSuah ... Semua boleh janji dapat duit rasuah dan akhirnye bila bangsa cina dah menguasai ekonomi... Padan lah muka lu kakitgn bank... Lu jilat balik kahak hijau kuning dari usahawan cina mahupun dari bangsa ini... Syukuran...

  ReplyDelete
 7. DATUK YIP KUM FOOK ADALAH PRESIDEN SAMNAK SAMBODHI, KUIL BUDDHA ATAU PERSATUAN BUDDHA DI TAMAN DESA JAYA, KEPONG, KUALA LUMPUR..DIA SELALU MENIPU ORANG
  DENDA RM40,000 PALSUKAN TANDATANGAN [METROTV]
  Jurutera didenda RM40,000 palsu tandatangan berhubung pembinaan bangle
  KUALA LUMPUR: Seorang jurutera sebuah syarikat perunding pembinaan didenda RM40,000 oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini selepas mengaku bersalah atas pertuduhan memalsukan tandatangan pada sebuah dokumen berhubung cadangan pembinaan sebuah banglo.

  Hakim Azura Alwi menjatuhkan hukuman itu ke atas Toh Hwee Sheng, 46, dan memerintahkannya dipenjara enam bulan jika gagal membayar denda itu.

  Toh didakwa dengan curangnya menggunakan suatu dokumen sebagai tulen iaitu sebuah buku ‘Structure Design Calculation’ bertarikh 2 Ogos 2014 berhubung kiraan dan pelan struktur bagi cadangan membina sebuah banglo dua setengah tingkat di atas Lot PT 1, No 1, Jalan 5, Selayang Baru, Mukim Batu, Gombak, Selangor daripada Lieng Consult kepada Datuk Yip Kum Fook iaitu pemilik tanah yang mempunyai sebab untuk mempercayai dokumen itu adalah palsu.

  Tertuduh didakwa melakukan kesalahan itu antara 2 hingga 12 Ogos 2014, di No 2A & B, Jalan 53, Desa Jaya Kepong di sini, mengikut Seksyen 471 Kanun Keseksaan yang boleh dihukum di bawah Seksyen 465 kanun sama yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya.

  Pegawai Pendakwa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Mohd Aliff Shaharuzaman memohon hukuman setimpal bagi memberi pengajaran kepada tertuduh kerana amalan pemalsuan dan meniru tandatangan pemilik syarikat adalah kesalahan serius dan menjadi barah dalam masyarakat jika tidak ditangani.

  Tertuduh yang tidak diwakili peguam merayu hukuman denda dikenakan ke atasnya dengan jumlah yang minimum kerana dia mempunyai tanggungan termasuk ibu yang berumur 76 tahun.

  “Ini adalah kesalahan pertama dan saya tiada rekod jenayah. Saya amat kesal dan insaf atas kesalahan ini dan berjanji tidak akan mengulanginya lagi, jadi saya mohon hukuman denda minimum tanpa hukuman penjara,” katanya.

  Mengikut fakta kes, pada 2013, Yip Kum Fook iaitu bekas Ahli Majlis Perbandaran Selayang mengarahkan syarikat tertuduh bekerja iaitu Lieng Consult menyediakan Borang A, Kiraan Struktur dan Pelan Struktur bagi cadangan membina sebuah banglo dua setengah tingkat di atas lot tersebut, namun penyediaan dokumen itu tanpa pengetahuan Lieng Wei Ming selaku pemilik syarikat.

  Lieng memaklumkan semua dokumen itu tidak dikeluarkan oleh syarikatnya dan mengesahkan tandatangan pada dokumen itu juga bukan miliknya.

  Selain itu, tertuduh juga menerima wang RM10,000 daripada Yip atas pembayaran kerja yang dilakukan iaitu menyediakan semua dokumen itu dan hasil semakan Bahagian Forensik SPRM mengesahkan tandatangan pada dokumen ‘Structure Design Calculation’ adalah berbeza dengan spesimen tandatangan diambil daripada Lieng. -Bernama

  Kerajaan Malaysia akan memeriksa Yip Kum Fook (peguam dan presiden Samnak Sambodhi atau persatuan Buddha, Taman Desa Jaya, kepong) kerana peguam ini menipu orang di mana-mana......Yip Kum Fook & Associates, Kuala Lumpur... No. 2A & B, Jalan 53, Desa Jaya, Kepong, 52100, Kuala Lumpur, WP Kuala Lumpur

  ReplyDelete
 8. Sila kongsi dan majukan kepada semua rakan-rakan

  Kami ingin memaklumkan kepada semua tentang YIP KUM FOOK, presiden KUIL BUDDHA SAMNAK SAMBODHI, Taman Desa Jaya, Kepong, YIP KUM FOOK tidak pernah memalukan orang ramai tentang beliau selalu berbohong, menipu, menghina ajaran Buddha, dll.

  Baru-baru ini ramai yang memperkatakan tentang wataknya, sebelum ini dia seorang pemandu lori yang menghantar perabot ke mana-mana, kemudian dia belajar kursus undang-undang di beberapa universiti tetapi kita tidak tahu dia belajar kursus atau tidak kerana dia tidak tahu undang-undang, dia menipu orang, dimana - mana dan bagaimana peguam boleh menipu orang tanpa rasa takut pada undang-undang

  Harap semua orang harus mengambil berat tentang nama ini YIP KUM FOOK (PEGUAM ATAU MCA GOMBAK PENGERUSI DAN PRESIDEN KUIL BUDDHA SAMNAK SAMBODHI), juga perlu dikongsi dan dimajukan kepada semua. Jika tersilap langkah, anda akan kehilangan segala-galanya, lelaki atau YIP KUM FOOK ini sangat bahaya dan anaknya (YIP JIUN HANN) juga yang paling bahaya.

  Oleh KOK MENG, KEPONG
  Translated by Dr Chew
  sharing by wong

  ReplyDelete
 9. We inform everyone in Malaysia and Australia about YIP KUM FOOK(lawyer). He is the chairman of SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE, Taman Desa Jaya, Kepong, Kuala Lumpur, Malaysia.

  This YIP KUM FOOK do not refund Rm20,000.00 to our Ven. Nandiya (Myanmar Monk), he recently lived in Australia Buddhist Temple SASANA DAJA 49 Bombay Street, Lidcombe, NSW 2141 Australia

  If anyone goes to SAMNAK SAMBODHI, Taman Desa Jaya, Kepong, Kuala Lumpur, please inform to (Yip Kum Fook) about the refund of monks.

  May you all do good deeds and protect the Buddha. Protection is better than doing anything in Buddhism.

  By Myanmar Buddhist in Malaysia

  ReplyDelete
 10. YIP KUM FOOK (MCA Gombak) destroyed the Sangha in Malaysia from the early 2000s to today but he will suffer until he goes from this life or the next life depending on his karma according to Buddhist teachings, he could not run it in previous times.

  YIP KUM FOOK and his teams (2 police) came to Temple to force Sanghas out of the Temple, this is a rebel and insulted Buddhist teaching or insulted Buddha's place (Holy place) "YIP KUM FOOK WILL FALL IN HELL AS SOON AS POSSIBLE"

  Whoever commits that karma will reciprocate. Buddha taught people to be good people to abstain from all evil and evil deeds by doing good deeds and good deeds not to encroach on the animal world and fellow humans don't give a damn

  Please share with everyone to know about big karma Buddhist teaching, this YIP KUM FOOK of president SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST ASSOCIATION, at Taman Desa Jaya, Kepong. Kuala Lumpur

  Shared by Tony Yap & Robert
  Buddhist Maha Vihara, 123, Jalan Berhala, Brickfields, 50470 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

  ReplyDelete
 11. Orang-orang ini makan wang Kuil dan wang masyarakat, mereka akan menderita selama-lamanya dalam kehidupan ini dan kehidupan yang akan datang tetapi mereka tidak pernah malu kepada Tuhan dan orang lain.

  Datuk Yip Kum Fook dan adik iparnya(Simon Low Kok Meng) menghina AGAMA BUDDHA, kami harap orang ramai (penganut) akan boikot segera, kemudian mereka akan berpindah dari kawasan Kepong

  From Mr. Pang, taman daya, kepong, kuala lumpur

  ReplyDelete